Kunst in de Steigers in de Sint-Jacobskerk

‘Kunst in de Steigers’ bood ons de kans de monumentale Sint-Jacobskerk van binnen te bezoeken. De mogelijkheid om in een uniek kader van de tentoongestelde kunst te genieten, grepen we met beide handen aan. We volgden de rondleiding waarin de stabiliteitsproblemen van de kerk uitgelegd werden en leerden dat het (gelukkig) niet zo erg met de Sint-Jacobskerk gesteld is als je op het eerste gezicht zou denken. Want het is een feit, de kerk ziet er slecht uit, met opgebroken vloeren, lelijke steigers, betonnen steunbalken, hopen genummerde stenen van afgebroken luchtbogen en mooi houtsnijwerk dat staat te verkommeren.

De gids vertelde ons dat naar de huidige inzichten de ingrepen in de jaren zestig (de steigers, de metalen steunbalken) niet nodig waren en de kerk enkel beschadigd hebben. Gelukkig blijkt uit nieuw onderzoek dat de kerk niet reddeloos verloren is. Het is niet zo dat de kerk steeds verder wegzakt. Het is wel zo dat de kerk beweegt doordat ze op slibafzettingen van de Dijle gebouwd is. De plannen om de kerk te restaureren zijn momenteel erg concreet. Hopelijk blijft dit zo en kunnen alle Leuvenaars over enkele jaren dit prachtige monument bezoeken.

Enkele sfeerfoto’s van Kunst in de Steigers:

Kunst in de steigers - Sint-Jacobskerk

Kunst in de steigers - Sint-Jacobskerk

Kunst in de steigers - Sint-Jacobskerk

Kunst in de steigers - Sint-Jacobskerk

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.