Schorpioen zoekt stukje geschiedenis

Radio Scorpio wordt deze week dertig jaar. De medewerkers van de oudste vrije radio van het land zijn op zoek naar de ‘noodtape’ die geschiedenis schreef. Wij hopen dat u ons helpen kan.

Nu zaterdag viert Radio Scorpio in het Leuvense kunstencentrum STUK zijn dertigste verjaardag. De oudste vrije radio van het land ging voor het eerst on air op 15 oktober 1979. Aangezien een statuut voor vrije of lokale radio’s toen nog niet bestond, was Scorpio een zogenaamde piraatzender.

Begin 1980 probeerde de rijkswacht Scorpio uit de ether te halen, maar daar waren onze pioniers op voorzien. Toen men er aan de deur stond om de studio te verzegelen en de apparatuur in beslag te nemen, werd de ‘noodtape’ ingestoken door Marc Pinte (later o.m. Radio Donna). Letterlijk luidde de boodschap als volgt:

‘Dit is een noodoproep. Radio Scorpio, uw Leuvense lokale radio wordt bedreigd met inbeslagname. Dit is geen grap. Indien je achter onze principes van lokale radio kan staan, spoed je dan naar het Stuk. Het Stuk is gelegen tussen de Van Evenstraat en de Parkstraat. Enkel een massale opkomst kan onze inbeslagname mogelijk voorkomen. Wij herhalen onze oproep…’

Binnen de kortste keren stonden er honderden studenten op de Naamsestraat, de ordediensten vertrokken uiteindelijk met lege handen en de gebeurtenissen haalden de nationale pers. Scorpio kreeg daar later een fikse boete voor, maar het leidde tot de oprichting van de Vereniging voor de Bevrijding van de Ether, die ijverde voor het legaliseren van de kleinschalige lokale radio’s. Het begin van de hertekening van het Belgische radiolandschap.

De bewuste noodtape is nu al een tijdje zoek, en de vrijwilligers bij het reclamevrije radiostation willen hem absoluut gebruiken voor de festiviteiten, nu zaterdag. Weet u wie de cassette in zijn/haar bezit heeft, contacteer dan Margot Vyverman, voorzitster van de Raad van Bestuur, op bestuur(at)radioscorpio(dot)com.

scorpio_logo

Het programma nu zaterdag 17 oktober:

  • In de labozaal van kunstencentrum STUK zijn er live optredens van Bad Cirkuz, Undefined, Silver Riot en Bodyspasm.
    In het STUKcafé spelen Scorpio deejays vanaf half acht ‘s avonds tot de ochtend komt. The Nitrous (winnaar van “45 Toeren”, de provinciale dj-contest), Whities on the Moon, Dj Lightah, Beatstreet Sound, Haze vs. Smiles Davis, The Nitrous, Electric Royal, Trish van Eynde vs. Klaina, Raphael Klaps vs. Spastik, Rue 9 en Graf Zero geven het beste van zichzelf.
    Om 20u is er in het STUKcafé een gratis modeshow i.s.m. Hempmade. Scorpio-modellen brengen er 30 jaar muziekmode.
  • Doorlopend is er ook een gratis tentoonstelling over 30 jaar Scorpio in de Paviljoenenzaal. De geschiedenis van 30 jaar Scorpio wordt op 17 oktober getoond in een tentoonstelling in de Paviljoenenzaal van het STUK. De noodstop kan daar gewoon niet ontbreken.
  • Achter een van de zwarte deuren in die zaal ligt de Scorpio Studio verborgen, waar live radio wordt gemaakt. Als je de juiste deur vindt, kan je misschien binnenglippen?

De STUKdeuren gaan open om 19u30. Inkom voor de optredens: 5 euro (verkrijgbaar aan het STUK onthaal of via http://www.stuk.be). Meer info op http://www.radioscorpio.com/30jaarscorpio !

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.