Transitiebeweging organiseert voordracht over oliecrisis en klimaatverandering

Wijgmaal, Rotselaar en Leuven steken de koppen bij elkaar en organiseren samen een voordracht ‘Het einde van het olietijdperk: de kracht van de lokale gemeenschap’ door Rudy Dhont op 13 november om 20u in de Steinerschool in Wijgmaal.

Pompoensoep
Het hoogtepunt van de informatieve najaarsactiviteiten van de Leuvense transitiebeweging is een voordracht door Rudy Dhont over piekolie en hoe transitie hierop een positief antwoord wil geven door beroep te doen op de creativiteit en de veerkracht van de lokale gemeenschap. De lector bedrijfsethiek aan de KHL is de drijvende kracht achter de transitiebeweging in Vlaanderen en een animerend spreker. De sprekersavond gaat door op vrijdag 13 november om 20u in de Steinerschool, Privaatweg 7, 3018 Wijgmaal. Inkom is 2,50 euro, een kop heerlijke pompoensoep inbegrepen.

Piekolie
‘Piekolie’ is het einde van het tijdperk van de goedkope olie. Deze realiteit is voor de meeste mensen nog een blinde vlek, een ‘Ongemakkelijke Waarheid’, zoals tot voor kort ook klimaatverandering er één was. Beide problemen zijn echter aan mekaar verwant. Als je het wat simpel vergelijkt met een auto, dan is klimaatverandering een probleem van de uitlaat, terwijl piekolie eerder een probleem van de benzinetank is. Onderzoeksbureau’ s en het internationaal Energie Agentschap voorspellen een piek in de wereldwijde olieproductie tegen 2020. Daarna zal de productie dalen omdat de belangrijkste oliebronnen uitgeput raken en de nieuwe olieontdekkingen onvoldoende zijn om dit verlies op te vangen. Voeg daarbij een stijgende wereldvraag (o.m. door landen als China en India) en je hebt ‘piekolie’ of anders gezegd: schaarse en dure olie. Piekolie en klimaatverandering zouden moeten gezien worden als even dringende redenen tot verandering, maar mensen zijn wellicht gevoeliger voor prijsstijgingen van benzine, diesel en stookolie dan voor smeltende poolkappen.

Wat is Transitie?
Transitie staat voor ‘overgang’ naar een samenleving die meer georiënteerd is op lokale energie- en voedselproductie. De transitiebeweging is ontstaan in Engeland waar een groep gemotiveerde bewoners van Totnes een samenleving probeerden te vormen die minder afhankelijk is van energie- en voedseltoevoer van buitenaf. Een optimistisch, inspirerend en hoopvol verhaal van mensen die de toekomst niet willen afwachten maar mee vorm geven. Totnes werd in 2007 de eerste transitiestad. Sindsdien is het aantal initiatieven verveelvoudigd en zijn er vele dorpen en steden – ook buiten Engeland – die proberen om de onvermijdelijke gevolgen van energieschaarste en klimaatverandering op te vangen.

Transitie in Leuven, Wijgmaal en Rotselaar
Ook in het Leuvense ontstonden transitiebewegingen. De eerste succesvolle acties waren de bijenactie in Wijgmaal en de pompoenplantactie in Leuven. Naast deze ludieke initiatieven wil transitie ook sensibiliseren door middel van films die zowel in Leuven als in Wijgmaal getoond worden. Er zijn initiatieven van start gegaan zoals handwerkontmoetingen, samenkomsten rond
permacultuur enz. Voor meer informatie, zie www.transitie.be, www.transitiewijgmaal.be, www.leuven.transitie.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.