Tussen pot & pint. Leuvense volkscafés & Vlaamse gerechten

Leuven is in 2009 Stad van de Smaak! Tijdens de Week van de Smaak zijn meer dan 80 culinaire activiteiten gepland én er is een nieuwe publicatie ‘Tussen pot en pint. Leuvense volkscafés & Vlaamse gerechten‘. Als stadskok en één van de drijvende krachten achter de Week van de Smaak in Leuven, was het Jeroen Meus die met het idee kwam om de Leuvense volkscafés een platform te bieden: de publicatie zou hun eigen karakter tonen en als stadskok zou hij hierbij Vlaamse gerechten plaatsen. Dankzij de samenwerking met uitgeverij Lannoo, Erfgoedcel Leuven, fotograaf Marco Mertens en auteurs Guy Missotten en Bart Mertens is het boek nu een feit. “Het is een schitterend boek geworden dat het erfgoed naar buiten brengt dat achter de gevels van een volkscafé schuilt” zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “En het is meteen ook een blijvend aandenken aan Leuven, Stad van de Smaak 2009″.

De auteurs van ‘Tussen pot & pint‘ gingen bij 20 Leuvense volkscafés op bezoek: ze spraken met de cafébaas of -bazin en met enkele stamgasten en onderzochten welke tradities, gebruiken en verhalen er nog leefden. In de mate van het mogelijke werd telkens ook een archieffoto en een stukje geschiedenis meegegeven. Daarnaast werd gelet op authentieke interieurelementen. Zo vind je in café De Toewip nog een staande wip, een oude volkssport, en vind je bijvoorbeeld in cafés ’t Poske, Sint-Maarten en De Vliegende Duif nog oude spaarkassen. Fotograaf Marco Mertens bracht dit alles prachtig in beeld. ‘Tussen pot en pint’ geeft via de beschrijvingen, foto’s en verhalen de bijzondere sfeer van deze cafés weer en brengt hiermee ook het erfgoed dat achter deze gevels schuilt onder de aandacht.

Hoewel er in de meeste volkscafés niet echt gegeten wordt, behalve dan een portie gemengd, maakte stadskok Jeroen Meus toch meteen de link naar enkele typische Vlaamse gerechten. Hij plaatste bij de 20 cafés evenveel Vlaamse recepten. Stevige, Vlaamse kost zoals sossis met rode kool, bakharing, witloof in de oven… Gerechten die naar zijn gevoel perfect aansluiten bij de nostalgische en ongecompliceerde sfeer van het boek.

Tussen pot en pint‘ is een boek geworden waar je met al je zintuigen van kan genieten!” besluit schepen Denise Vandevoort. Het boek is vanaf 12 november voor 22,50 euro te koop bij In&Uit Leuven en in de betere boekhandel.

tussenpotenpint

Deelnemende cafés

 • ’t Poske, Margarethaplein 3, Leuven
 • De Marengo, Diestsestraat 56, Leuven
 • Jeeskesboom, Diestsestraat 147, Leuven
 • Sint-Maarten, J.-P. Minckelersstraat 26, Leuven
 • De Toewip, Diestsestraat 182, Leuven
 • Marie-Thérèse, Martelarenplein 1, Leuven
 • Sport, Martelarenplein 13, Leuven
 • In den Ouden Tijd, Tiensevest 22, Leuven
 • Tempo, de Becker Rémyplein 52, Kessel-Lo
 • Pie De Nijper, Holbeeksesteenweg 139, Kessel-Lo
 • De Vliegende Duif, Aarschotsesteenweg 481, Wilsele
 • Op den Hoek, Herentsesteenweg 2, Wilsele
 • In ’t Geniep, Baron Descampslaan 1, Wijgmaal
 • De Lantaarn, Vaartkom 18, Leuven
 • Brusselsepoort, Brusselsesteenweg 2, Leuven
 • De vetten os, Kapucijnenvoer 183, Leuven
 • Garage, Geldenaaksebaan 2, Heverlee
 • Pigeon d’Or, Tiensesteenweg 2, Heverlee
 • Bij Annette, Korbeek-Losestraat 2, Heverlee
 • De Wip, Tiensesteenweg 230, Heverlee
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.