Stad Leuven gaat voor 100% groene stroom

Zopas zijn 1810 zonnepanelen (meer dan 1900 vierkante meter) in gebruik genomen op vier Leuvense stadsgebouwen: de gebouwen van de technische dienst, de reinigingsdienst, het zwembad in deelgemeente Kessel-Lo en het stadskantoor. Samen produceren ze 240.540 kWh, ofwel het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 80 gezinnen.

Deze zonnecellen leveren nu genoeg stroom voor iets meer dan 1,3 % van het totale stroomverbruik van de stad, het OCMW en het AGSL samen (gebouwen, technische installaties en openbare verlichting). De stad Leuven is van plan om verder te gaan met nog een aantal grootschalige energieprojecten en wil samen met Netwerk Duurzaam Leuven ook andere bedrijven en instellingen aanmoedigen om hernieuwbare energie op te wekken.

De stad wil dus met komende energieprojecten zelf zoveel mogelijk energie opwekken, maar voorlopig is er nog een hele weg te gaan. Op dit moment bestaat zo’n 30% van de aangekochte elektriciteit uit groene stroom, maar vanaf 2010 zal dit uit 100% groene energie bestaan. De stad Leuven moet een nieuw contract afsluiten voor de levering van elektriciteit en deze voorwaarde is opgenomen in de prijsvraag.

Volgens studies zou het mogelijk zijn om in Leuven voor 16% van het huishoudelijke stroomverbruik op te wekken via zonne-energie. Als de grootste daken van 5 bedrijvenzones worden volgebouwd met zonnecellen, dan kan in principe jaarlijks meer dan 30 miljoen kWh aan energie geproduceerd worden, goed voor het jaarlijkse verbruik van meer dan 7500 (van de 45.000, dus 16%) Leuvense gezinnen. Natuurlijk is er in Leuven nog veel meer plaats op allerlei particuliere woningen voor zonnecellen.

Foto’s dankzij Mohamed Ridouani, schepen van o.a. duurzame ontwikkeling. Klik op de foto voor een grotere versie.

zonnecellen_dak_stadskantoor_1

zonnecellen_dak_stadskantoor_2

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.