Leuvense Kerstmarkt 2009

De Leuvense Kerstmarkt is met haar 22 winters een van de oudste en gezelligste kerstmarkten van ons land. Het is zeker en vast de grootste naar Scandinavisch model. Dat staat voor: een combinatie van lekker proeven, originele dingen zien, veel beleven en fijn shoppen. Degustatiekraampjes worden afgewisseld met tentjes waar originele geschenken en ideeën voor het kerstfeest te vinden zijn. De ambachtenmarkt en de vele animatiemomenten maken er een unieke belevenis van.

In 2007 werd de pret verdubbeld van 5 naar 10 dagen. Dat is zo goed bevallen dat een nieuwe traditie werd ingezet. De Leuvense Kerstmarkt kruipt net als vorig jaar dichter tegen Kerstmis aan. Daardoor vallen er twee koopzondagen (zondag 13 en zondag 20 december) en een koopnocturne (donderdag 17 december) binnen de feestperiode. Maar er is nog meer Kerstmis in de stad: het historische centrum van Leuven baadt tijdens de wintermaanden in een magische verlichting en op de grote markt huizen levende dieren in de levensgrote kerststal voor het stadhuis.

De Leuvense Kerstmarkt geeft elk jaar een podium aan een organisatie die zich inzet voor het goede doel. Dat gebeurt in samenwerking met het UZ Leuven. Elk jaar kan een aanzienlijke som worden overgemaakt. Dit jaar staat het Kinderziekenhuis in de kijker. De organisatie wil door een gepaste informatieverstrekking een – veelal beangstigende – ziekenhuisopname voorbereiden en bespreekbaar maken met het kind, de ouders, broertjes, zusjes of zelfs klasgenootjes. Dat kan bijvoorbeeld door een kindvriendelijke en interactieve website, didactisch materiaal en dvd’s. Steunen kan door de stand van het Kinderziekenhuis te bezoeken op het Hooverplein (bij de ballon).

TV-monument Jan Van Rompaey is de peter van 2009. Jan is naast een gerenommeerde presentator geen onbekende voor het UZ Gasthuisberg: al sinds 1984 werkt hij mee aan het magazine ‘UZ’ en voor Vitaya loopt hij vaak rond in het ziekenhuis als wandelende en begrijpende reporter voor het programma ‘Dorp in de stad’. Jan zal dan ook een graag geziene gast zijn op de 22e editie van de Leuvense Kerstmarkt!

Onder de gewelven van de Universiteitsbibliotheek (Ladeuzeplein) woont een man uit Lapland. Hij zegt ‘tervetuola’ ter verwelkoming en vertelt graag over zijn rendieren, over de Kerstvrouw en over zijn goede vriend Sinterklaas. De Kerstman is elke dag van 14 tot 21 uur op post in zijn huisje in het sparrenbos.

De Leuvense Kerstmarkt vindt plaats van vrijdag 11 december tot en met zondag 20 december op het Ladeuzeplein en het Hooverplein. De openingsuren vind je op de website.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.