Centrale werkplaatsen: een hart voor Kessel-Lo

De plek waarrond Kessel-Lo gedurende bijna 150 jaar gegroeid is, komt weer tot leven. Het terrein van de Centrale Werkplaatsen – met zijn strategische ligging, zowel centraal in Kessel-Lo als vlakbij het Leuvense station en stadscentrum – wordt een nieuw hart voor de deelgemeente. De hele stadsvernieuwingsoperatie zal van het terrein een bloeiende, hedendaagse woonwijk maken met tal van andere functies die aansluiten op de rest van de omgeving. In totaal ongeveer 325 woningen voor verschillende doelgroepen: sociale huurappartementen, sociale koopwoningen en sociale koopappartementen, private koopwoningen, appartementen, commerciële ruimten en Leuvense stadswoningen van projectontwikkelaar Matexi en tenslotte nieuwbouwappartementen van een nog aan te stellen private ontwikkelaar.

De hele herontwikkeling van de site verloopt in verschillende fasen. De projectontwikkelaar Matexi bouwt nu de eerste concrete woningen en appartementen. Na deze eerste fase, volgen nog twee fasen van deze ontwikkelaar. Nog dit jaar starten de voorbereidende werken voor de bouw van een eerste deel van de sociale koopwoningen. In het voorjaar van 2010 volgt een laatste fase in het sloopproces van gebouwen aan de Werkhuizenstraat en het bouwrijp maken van het terrein zodat daarna de nieuwbouw met sociale huurwoningen en de herbestemmingswerken en restauratie van hal 9 kunnen starten. Daarna volgen nog de andere projecten. De werken aan het openbaar domein (o.a. voet- en fietspaden) en het centrale park volgen stapsgewijs de bouwwerken. De gerestaureerde en beschermde industriële hallen krijgen een publieke functie:

  • In hal 9 (7) zal het jeugdcentrum van de stad een onderkomen invinden met kantoren, lokalen en speelruimten
  • Het complex van hallen 4 en 5 met het tussengebouw (8) wordt een nieuw gemeenschapscentrum met een grote multifunctionele zaal en kleinere ontmoetings- en vergaderruimten, het bibliotheekfiliaal voor Kessel-Lo, een horecazaak, een overdekte buitenruimte voor beurzen en dergelijke en een wijkgezondheidscentrum in komen.
Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Centrale werkplaatsen: een hart voor Kessel-Lo”

eddie
(on december 5th, 2009 at 9:50)

Een bloeiende hedendaagse woonwijk ? Klinkt verdacht veel als een promopraatje. En dat voor een stapel felrode bakstenen blokkedozen die allemaal op elkaar lijken …
Een nieuw hart? Brrrr. Ik hoop dat het Becker Remyplein het hart blijft, het provinciaal domein de longen, etc.

 
ERRAHMANI
(on december 28th, 2009 at 4:19)

waneer begint SWAL de bouwwerken in de centrale werkplaats? en wanneer endigen die?