Nieuw logo voor de stad Leuven

Vandaag stelde de stad haar nieuwe logo voor. De vernieuwing past bij de metamorfose die de stad de laatste vijftien jaar doormaakte. De slogan ‘Eeuwenoud, springlevend’ blijft behouden, maar het logo kreeg een moderner uitzicht. Het stadhuis blijft herkenbaar, maar is moderner en dynamischer vormgegeven met gekleurde blokjes. De hoofdkleur is donkerrood. Lees ook de speech die Els Van Hoof gaf ter gelegenheid van de voorstelling van het nieuwe logo.

leuven_logo_V_Q

De redactie van Leven in Leuven is razend benieuwd naar jullie reacties op het nieuwe logo. Zal dit logo op evenveel weerstand stuiten als het nieuwe logo van de stad Mechelen? Zullen er binnen de korste keren Facebookgroepen voor en tegen opgericht worden? Wij verwachten jullie reactie.

Bookmark and Share

Er zijn 17 reacties op “Nieuw logo voor de stad Leuven”

Muriel
(on december 8th, 2009 at 17:48)

Als je van Leuven bent, herken je het stadhuis wel. Maar ik weet niet of het voor buitenstaanders zo herkenbaar gaat zijn. Het ziet er alleszins jong en fris uit!

 
Kat
(on december 8th, 2009 at 19:05)

Ik ben er nog niet uit. Aan 1 kant is het wel een mooi, fris en trendy logo maar aan de andere kant vind ik het ook niet echt herkenbaar als “eigen aan Leuven zijnde”.
Waarom wil Leuven zich in haar logo profileren als een moderne stad terwijl de meeste mensen toch nog naar hier komen voor het oude en het bekende?

 
Dries
(on december 8th, 2009 at 23:50)

Oranje tekst op een rode achtergrond.. iets meer verschil is misschien wel beter leesbaar?

 
Robin
(on december 9th, 2009 at 13:05)

Op zich heeft het wel iets, maar het doet me meer denken aan het logo van een radiozender dan van een stad. Die blokjes hebben iets weg van een audio equalizer. Misschien geen slechte manier om het feest- en lawaai aspect van de stad in het logo te verwerken.

 
Leuvenaar
(on december 9th, 2009 at 13:38)

Waar staat het oude logo? Op http://www.leuven.be staat geen logo nu, moeilijk te vergelijken zo

 
elischka
(on december 9th, 2009 at 14:21)

het is geen grote verandering. het doet me toch sterk denken aan het vorige, hoewel dat horizontaal was. de feel van het oude zit erin. ook het kleurgebruik ligt in dezelfde lijn (grijs – bordeaux-rood)

het heeft ook iets duaal. we willen kleur, maar toch iets gedempt. we willen vrolijk maar niet overdreven. ergens is dat een perfecte vertaling van leuven. ergens is dat de perfecte vertalen van onze vlaamse bevolking.

maar als logo is het flauw. zeker vergeleken met de heel sterke A van antwerpen.

ik zie wel dat de tekening iets wegheeft van de architectuur van de gebouwen op de tiensevest. maar met een logo heb je dergelijke insiderskennis niet nodig. voor een niet-leuven-kennis is het beetje vaag.

ik stel voor om gewoon de tekenig eraf te snijden en gewoon gaan voor de tekst. dat is krachtig. en leuven is prachtig.

de oude slogan is behouden. leuven eeuwenoud springlevend, dat past. tout court. dat voel je als je door de straten van leuven wandelt.

een nieuw logo is het alleszins niet. het oude logo heeft gewoon een beetje een make-over gekregen.

het enige wat de keuze voor dit nieuwe logo aantoont, is dat echte vernieuwing en creativiteit geen plaats krijgen. het toont ook gebrek aan durf. en dat is bijzonder spijtig. maar het zegt wel veel over leuven.

 
elischka
(on december 9th, 2009 at 14:27)

het oude logo vind je hier http://hapjetapje.leuveninscene.be/Logo_stadLeuven.jpg

 
Karel
(on december 9th, 2009 at 18:27)

Oeps, ik dacht ook eerst aan een radiozender toen ik het zag. Perfect logo voor Radio Scorpio! De equalizer van het Leuvense stadhuis.

Maar voor de rest volg ik vele andere opmerkingen die hier al gegeven zijn: té inside (enkel een alerte Leuvenaar ziet de link tussen het stadhuis en het stadskantoor, en dan nog), en te zwaar.

Maar laten we het vooral een kans geven…

 
Jon
(on december 9th, 2009 at 21:00)

Ik vind het nieuwe logo nogal mottig. Hoeveel zouden ze daarvoor betaald hebben?

Zie ook:
http://www.cs.kuleuven.be/~jon/blog/2009-03.php#pps

 
Dries
(on december 9th, 2009 at 23:37)

@Jon: die nieuwe huisstijl met nieuw logo voor Mechelen zou 80.000 euro gekost hebben. Ik heb geen idee hoeveel dat niet logo van Leuven heeft gekost…

 
Dries
(on december 9th, 2009 at 23:46)

@Jon: Update, 67000 euro staat vermeld (op het einde) in het artikel op de site van http://www.nelsoninspires.be/ , dat is het reclame bureau dat het logo gemaakt heeft. Het artikel: http://www.nelsoninspires.be/var/media/gallery/23/ec8f69ca1ef7165c2babccb96a3a1393.jpg

 
Matthias
(on december 10th, 2009 at 9:57)

Ik twijfel. Enerzijds kan ik het rode in het logo best appreciëren. Anderzijds vind ik de letters van ‘Leuven’ te lang, te veel uitgerokken, en zal voor een buitenstaander, eerder een rommeltje stippen zichtbaar zijn dan een stadhuis. Voor een Leuvenaar zou ik zeggen ‘redelijk geslaagd’, voor een niet-Leuvenaar ‘zeer bedenkelijk’.

 
Jon
(on december 10th, 2009 at 11:06)

In het vervolg mogen ze dat gerust aan mij vragen ipv aan dienen inspirerende Nelson. Voor de helft van dat bedrag – een schamele 33500 euro – wil ik zelf wel eens GIMP opstarten…

Nee serieus, volgens mij zouden ze beter een wedstrijd uitschrijven en al wie dat wilt een logo laten submitten. Met een hoofdprijs ter waarde van pakweg 5000 euro en nog enkele kleinere troostprijzen, en dan blijft er nog genoeg budget over om eventueel enkele juryleden te betalen enzo, of om een online voting systeempje op te zetten. Reclamebureaus kunnen dan nog meedoen als ze denken te kunnen winnen en hun portfolio op die manier wat te verbeteren. Maar op die manier is er tenminste wat meer kans dat het uiteindelijk logo een beetje op iets trekt.

Enfin ja, alles zal uiteindelijk wel wennen…

 
bart
(on december 10th, 2009 at 23:07)

mooi logo.
doet denken aan een radiozender.
een stad waar muziek inzit.

 
Lies
(on december 12th, 2009 at 9:16)

@Kat – bekijk eens hoeveel mooie stadsvernieuwende projecten lopen in Leuven… daarom!

 
elischka
(on januari 5th, 2010 at 13:52)

@ karel. hell no voor scorpio. t lijkt wel op dat van mix fm.

artikel in het nieuwsblad over het logo http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=D12JEISC&goback=.nvr_144461_1

en commentaar door Koen Colpaert http://www.linkedin.com/newsArticle?viewDiscussion=&articleID=95439534&gid=144461

 
Siegfried Schreurs
(on maart 20th, 2012 at 9:13)

Mmm… Doet me een beetje denken aan een logovoorstel voor ‘De Oude Markt’ (2008)
http://www.syon.info/select/logos/logo_de-oude-markt_2008.gif