Nieuwe publicatie over het struifspel in Leuven

Op zaterdag 12 december werd in het Stadsarchief te Leuven een nieuwe publicatie van Salsa! vzw – de vriendenkring Samen Actief voor het Leuvense StadsArchief – voorgesteld.

Auteurs Rob Belemans, Erik De Vroede en Caroline Vleugels behandelen in het cahier de geschiedenis van het groot en het klein struifspel, een volkse cafésport die van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog immens populair was in Leuven. Tussen 1880 en 1913 had elk Leuvens café minstens één struifbak en een groep klanten die de bijhorende struifvereniging vormden. Vanaf de jaren ’50 kende deze typische mannenactiviteit een neergang. De laatste struifverenigingen verdwenen uiteindelijk in de jaren ’90 uit de binnenstad.

Na de boekpresentatie volgde een demonstratie van het struifspel op de binnenkoer van Tweebronnen.

Het Salsa!-cahier “Van roeës tot uile. De geschiedenis van het groot en het klein struifspel te Leuven” is te koop in het Stadsarchief en in In&Uit voor de prijs van 15 euro (voor leden van Salsa! vzw) en 20 euro (voor niet-leden).

struifspel

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Nieuwe publicatie over het struifspel in Leuven”