Pepenero

Op de vrijdag van de opening van de Leuvense Kerstmarkt waren we met vier op zoek naar een restaurant. We hadden vooraf niets gereserveerd, maar vermits het nog vroeg was hoopten we ergens een tafel voor vier te vinden. De keuze van het gezelschap was uiteindelijk op Italiaans gevallen. In de Muntstraat stonden we eerst voor restaurant Ascoli. Toen viel ons oog op naburige restaurant Pepenero. Toen herinnerden we ons dat enkele weken terug nog gewerkt werd aan dit gebouw. En toen bedachten we dat hier vroeger restaurant Da Tonio gevestigd was.

Restaurant Pepenero zag er van buiten verzorgd uit, het had niets van de zo typische stijl van Italiaanse restaurants met rood geruite gordijntjes en tafelkleedjes en chianti wijnflessen aan het plafond. De menukaart zag er bovendien interessant uit, dus we besloten het er op te wagen. Niettegenstaande het maar kwart over zes was zat het restaurant al voor meer dan de helft vol en bovendien waren nog verschillende tafels gereserveerd. Gelukkig was er nog plaats voor vier. We kregen een tafel in de tweede ruimte, de eerste ruimte aan het raam aan de straatkant zat al volledig vol. Als amuusje kregen we een soepkommetje verse (en lekkere) tomatensoep.

De menukaart verwijst duidelijk naar de voorgeschiedenis, zonder expliciet te verwijzen naar restaurant Da Tonio : “Een nieuwe naam, een nieuw interieur, maar hetzelfde basisconcept: wij willen nog steeds onze jarenlange ervaring aanwenden om u in een zo aangenaam mogelijk kader te ontvangen en u de best mogelijk prijs-kwaliteitsgarantie te bieden.” We kregen ruim de tijd om onze keuze te maken uit de uitgebreide menukaart, wat toeliet het interieur aandachtig te bekijken. Niets herinnert nog aan de vroegere inrichting van Da Tonio. Het restaurant is smaakvol ingericht in moderne kleuren. Het meubilair lijkt ook nieuw te zijn. Het enige minpuntje is dat door de brede stoelen in de toch smalle ruimte weinig ruimte is om zich tussen de tafels te begeven, wat vooral lastig is voor het personeel maar ook voor de restaurantbezoekers die bijvoorbeeld het toilet (helemaal achteraan) opzoeken. De toiletten zijn ook helemaal vernieuwd, in strak zwarte uitvoering.

De menukaart, die je ook op de website van het restaurant kan terugvinden, vermeldt de Italiaanse namen van de gerechten, telkens met een Nederlandstalige verklaring. Je vindt er voornamelijk de Italiaanse klassiekers (zowel pasta als pizza’s). Onze keuze van voorgerechten viel op Trio di paté, Prosciutto e melone (Parmaham met meloen) en twee keer Carpaccio di anatra (Carpaccio van gerookte eend). Zo’n half uurtje na de bestelling kwamen de voorgerechten er aan. De porties waren ruim en lekker. Dan begon het lange wachten op de hoofdschotels. Toen we merkten dat verschillende naburige tafels waar men na ons besteld had reeds voorzien waren van hun gerechten, hadden we door dat er blijkbaar iets was misgelopen. Na drie kwartier wachten waren we nog steeds aan het wachten op de hoofdschotels. Toen we bij een van de obers informeerden naar de reden van de lange wachttijd, kwam hij vrij snel laten weten dat er iets misgelopen was en dat de hoofdgerechten er vrij snel aan zouden komen. Dit bleek gelukkig geen loze belofte te zijn. Vrij snel kwamen de Escalope Special Tony (met ham, kaas en tomatenroom), Escalope Alla Norma (met aubergines, mozzarella en tomatensaus), Escalope Saltimbocca (met parmaham, witte wijn en een bruine fond) en Scampi grigliati (scampi’s met 2 koude sausjes) er aan, met de excuses voor de lange wachttijd. Bij elk hoofdgerecht kan je kiezen of je er frietjes, kroketjes, puree of pasta bij neemt. Iedereen kreeg een eigen portie in een witte kommetje. De jongste in het gezelschap die gekozen had voor de Escalope Special Tony vond de smaak van de gesmolten kaas aan de sterke kant. De escalopes waren overigens dun en correct gebakken. De scampi’s waren eveneens correct gebakken. De gerechten bevielen ons goed, het voorgerecht had lang tijd gehad om te zakken … 

Restaurant Pepenero heeft vriendelijk personeel, waarbij uit het taalgebruik duidelijk blijkt dat het merendeel van het personeel over Italiaanse roots beschikt. De verbouwing van restaurant Da Tonio naar Pepenero lijkt zeker geslaagd. Het aanbod is zeer uitgebreid en bovendien tegen schappelijke prijzen. Het restaurant heeft bovendien ook weinig te verbergen voor de bezoekers. In de gang naar achter krijg je een uitgebreide doorkijk naar de keuken.

Omdat het al later geworden was dan waar we op gerekend hadden kozen we er voor geen dessert of koffie meer te nemen en vroegen naar de rekening. Nadien werden ons  nog drie limoncello’s van het huis aangeboden als compensatie voor de lange wachttijd, toch een mooi en gepast gebaar. Bij het verlaten van het restaurant kregen we van de chef nogmaals zijn excuses. De excuses werden aanvaard. Ondanks het schoonheidsfoutje is de kans groot dat we af en toe nog eens zullen langslopen in restaurant Pepenero. Maar dan zullen we er misschien beter aan doen vooraf te reserveren.

Dit etentje voor vier bestaande uit voor-, hoofdgerecht kostte ons zo’n 120 euro, een karaf wijn en een fles water inbegrepen.

Praktisch
Muntstraat 19
3000 Leuven
tel: 016/22.24.25
ristorante@pepenero.be
www.pepenero.be

Onze keuze
Trio di paté, Prosciutto e melone en Carpaccio di anatra als voorgerechten
Escalope Special Tony, Escalope Alla Norma, Escalope Saltimbocca en Scampi grigliati als hoofdgerecht

Bookmark and Share

Er zijn 10 reacties op “Pepenero”

francesca
(on januari 11th, 2010 at 14:36)

Hi, I’m Italian, a real one, not as fake as this restaurant is.
Not only we have not eaten typical Italian food (carpaccio with salade and not rucola? spaghetti al nero di seppia, which actually is a sauce, on the contrary here it was the type of spaghetti dressed with a disgusting creamy sauce with nuts perhaps and curry? really bad! and unknown in my country!!!), but what we have eaten was really badly prepared or cooked (both spaghetti dishes were overcooked. the sauce – also mine with faked sea food sauce- was not good). Beside that, the service was a bit missing. After we left our pasta in our dished nobody came to take it away for 30 minutes, even if the fork was in the dish, such as when you are done with eating. When finally we asked the waiter to clear up the table, he was surpirsed we had left our dish full and didn’t ask anything. After that, we waited at the table that a waiter would come proposing a dessert or a coffee, but nobody came, so after still 30 minutes, we left, paying at the till our bill of 85 euros!
I warn you not to go to this pseudo-refurbished restaurant as neither the quality nor the service is at a decent level.

ciao
francesca

 
Siska
(on januari 13th, 2010 at 17:00)

Hi Francesca,

If you write this article in Italian we’ll believe you that you’re a real Italian? ;-)

which restaurant would you recommend in leuven for the “real thing”? And why?

 
Louisa
(on januari 26th, 2010 at 20:14)

Hi Francesca,

What you write here is very sad. I’ve been to the restaurant and the food and espacialy the service was marvelous.

Why would a ‘real Italian woman’ go to Belgium and eat at an Italian restaurant. If you can get the ‘real thing’ in your own country?
Second of all why on earth would a ‘real Italian woman’ eat seafood in Belgium?? Of course it can in no way be compared with the real Italian thing!

Ik vond mijn avond bij Pepenero zeer geslaagd. Er zullen spijtig genoeg altijd mensen zijn die negatief zijn ingesteld en het hele internet afschuimen om negatieve commentaren te kunnen posten.

So be it!

 
Sven Gijns
(on februari 1st, 2010 at 13:35)

Er zullen inderdaad altijd wel negatieve commentaren verschijnen, smaken verschillen natuurlijk.
Maar wat mij echter verbaasde toen ik Pepe Nero binnenstapte, was hoe vriendelijk en warm de obers je ontvangen, want laten we realistisch wezen, dat is zeker een gebrek in de Leuvense Horecazaken.
Mijn vrouw en ik waren ontzettend tevreden over het eten. Onze keuze bestond uit een groot bord Tagliattelle au Homard voor mijn vrouw en ik genoot van een smakelijke Sole Meunière.
Kortom; het eten was lekker en de service verdient zeker gewaardeerd te worden. Wij komen in elk geval zeker eens terug!

 
Francesca
(on februari 2nd, 2010 at 13:05)

Beste Louisa,

ik ben italiaans en woon in leuven al 14 jaar. ik zal zeker de recht hebben om naar een italiaans restaurant te gaan om lekker te eten. Italianen zijn heel veeleisend wat voedsel betreft en als het slecht, is het slecht. er is geen andere manier om dat te zeggen.
het is geen echt italiaans (je eet er geen typisch italiaanse gerechten of tenministe klaargemaakt op z’n italiaans) en bovendien de smaken zijn er niet naast de dienst die niet briljant was die avond (behalve de jongen die ons wijn voorstelde).
als je een italiaans restaurant hebt, moet je ook italiaans kunnen koken en dat is wat er mist bij dit restaurant. jammer want de decor is mooi, maar dat is de enige troef!
de rest is minder dan matig.

er zijn tenminste 4 goede echte restaurants in leuven.
die zijn (alleen restaurant, geen pizzeria):
-il giardino d’inverno (duur, maar uitstekend)
-zamara (goedkoop en lekker)
-la vita è bella (lekker, envoudig, maar duur)
-il pastificio di lori (lekker, envoudig, maar duur)
de rest is geadapteerd voor de belgische klant die geen italiaanse keuken kent.
(chapter apart zijn de pizzeria’s waar je lekkere italiaanse pizza kan eten)

 
Lisa
(on februari 6th, 2010 at 22:20)

Pepenero was gewoon UITSTEKEND!!!

We komen zeker en vast terug!

 
Ricardo Debruyn
(on april 26th, 2010 at 14:48)

Het eten bij Pepe Nero was inderdaad geslaagd. Mijn vrouw en ik hebben er enorm van genoten.
Even terug naar Francesca. Ik ben half italiaans en heb 11 jaar een restaurant gerunt in Kampenhout. Ik weet wat kwaliteit is en hoe het smaakt, weet ik nog beter. Laat mij even zeggen dat smaken inderdaad verschillen maar in uw geval is er sprake van gebrek aan culinaire kennis. Misschient bent u toevallig komen eten op een drukke dag, want zoals wij horecamensen weten, kan drukte zorgen voor een aantal gebreken in een gerecht. U lijkt mij een verstandige vrouw, u zou dat moeten weten? De restaurants dat u aanmoedigt, zijn zeker en vast bekende en smakelijke restaurants net zoals Pepe Nero. Zoals hier al reeds vermeld is, Francesca, bevinden wij ons in België en niet in Italië. Ga in Rome, een toeristische stad, een bakje frieten op belgische wijze eten, het zou je niet smaken.
Ik hoop dat u als Italiaanse vrouw wel iets van koken kent, maar daar twijfel ik aan en dat is natuurlijk enorme schande.

 
Peter Devriendt
(on mei 28th, 2012 at 12:51)

Hallo,

ik vond toch dat ik even het volgende moest toevoegen.
Gisteren nog gaan eten, en het was wel lekker, maar niet super, en of het typisch italiaans is heb ik ook m’n twijfels bij.
Maar wat me vooral stoorde was het feit dat er frsidrank geserveerd werd die reeds 2 jaar over datum was.
Niet dat je dat proeft met al die bewaarmiddelen, maar toch.
Een restaurant dat stijlvol naar buiten wil komen zou zich niet mogen laten vangen.
Een mens gaat automatisch al eens nadenken over wat er nog mis kan zijn.

Jammer

 
Julio
(on juli 14th, 2013 at 10:37)

Ik ga graag bij Pepe Nero . Dat het niet typisch italiaans zou zijn laat me koud . Ik ga er vooral voor de warme ontvangst en het lekkere eten .

 
Peter
(on november 17th, 2015 at 12:36)

Ricardo Debruyn:
Indien jij ooit een horeca zaak had, dan ben ik voor uw klanten blij dat je ermee gestopt bent. Pepe Nero is hoogstens een zeer matig restaurant. Zeker geen goede italiaan. Eerder een belgische italiaan waar je schotels kan eten die vooral in de smaak vallen bij een ouder publiek en jonge mensen die denken dat Pizza Hut de beste pizzas ter wereld maakt.
De rode huiswijn was drinkbaar, maar smaakte erg zoet. Te zoet voor een rode wijn. Maar hij zal zeker gesmaakt worden door jongeren die groot geworden zijn met McDonalds.

Ook op gebied van gezelligheid scoort het restaurant zeer laag. Ik had het gevoel in een soort eetfabriek te zitten. Saai interieur, veel lawaai en (toen ik er was) geen muziek.
De ober kwam zeer opgejaagd over en liep zeker niet over van vriendelijkheid.

Franscesca heeft 120% gelijk in haar beschrijving van Pepe Nero. Je moet trouwens geen echte italiaan zijn om door te hebben dat dit een matig restaurant is.

Echt niet te vergelijken met de restaurants die Franscesca opnoemt. Spijtig dat Giardino D’inverno dicht is. Of zijn ze verhuisd?
Rossi vind ik trouwens ook heel goed, alhoewel het er iets te klein is voor het aantal tafels.