Real Deal actie op de Grote Markt

Mensen uit de omgeving van Leuven zijn gisteren samengekomen op de Grote Markt om een wake met kaarslicht bij te wonen, als onderdeel van een wereldwijde actiedag om een klimaat-catastrofe af te wenden.

In duizenden gemeenschappen in meer dan 144 landen kwamen mensen samen om wakes met kaarslicht te houden om bij de wereldleiders aan te dringen op het sluiten van het ‘echt akkoord’ dat de wereld nodig heeft. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en voormalig VN-mensenrechtencommissaris Mary Robinson leidden een speciale wake buiten de hoofdkwartieren van de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen.

“Alle Leuvenaars die inzitten met de toekomst van onze planeet eisen een echt akkoord!” zei Eric Collignon uit Leuven, lid van het online actienetwerk Avaaz.org dat de wereldwijde acties coördineerde. “We hebben maar één aarde, en die hebben we op een zéér korte tijd in gevaar gebracht. We moeten er nu iets aan doen, uitstel is geen optie meer.”

“We hebben een akkoord nodig dat ambitieus genoeg is om te zorgen voor een veilige planeet voor ieder van ons. Fair voor de armste landen die de klimaatverandering niet hebben veroorzaakt, maar die er het meest onder te lijden hebben, en bindend met echte doelen die in wetten kunnen worden omgezet zijn,” voegde hij er aan toe.

Ricken Patel, directeur van Avaaz.org zegt “deze actiedag toont de hoge mate van ongerustheid bij het publiek, dat de klimaatonderhandelingen tekort zullen schieten in wat nodig is om een klimaat-catastrofe af te wenden. Onze leiders hebben lange tijd de visie te horen gekregen van grote bedrijven en grote vervuilers. Vandaag hebben ze eindelijk burgers gehoord. Het moet nu hun topprioriteit zijn een echt akkoord te bereiken.”

De gecoördineerde wereldwijde actiedag komt op het moment dat het ernaar uit ziet dat onderhandelaars geen akkoord zullen bereiken, dat ambitieus genoeg is om wetenschappelijk verantwoord geachte normen te halen, dat fair genoeg is om de arme landen te helpen omgaan met de effecten van klimaatverandering, en dat juridisch bindend is.

Bijzonderheden van een ‘echt akkoord’ zijn:
a) Fair – $200 miljard om arme landen te ondersteunen zich op klimaatverandering voor te bereiden.
b) Ambitieus – 2015 als piekjaar voor CO2-uitstoot, en een veilig niveau van CO2-uitstoot van 350 parts per million in de atmosfeer.
c) Bindend – dat wil zeggen: in wetten te vertalen.

Beelden van de wereldwijde actiedag, inclusief deze bijeenkomst in Leuven, zullen worden getoond op de VN-Klimaattop in Kopenhagen.

Avaaz.org is een wereldwijd actienetwerk van 3,6 miljoen burgers die actie voeren voor een rechtvaardiger en vrediger wereld. “Avaaz” betekent in veel talen “Stem”.

real-deal-leuven-2

real-deal-leuven-4

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.