3D printing voor iedereen: laat je 3D scan maken in Museum M

Het Leuvense bedrijf Materialise is al 20 jaar actief in het onderzoek en ontwikkeling van 3D printtechnologie. De nieuwe divisie .MGX van Materialise heeft nu een hele collectie 3D ontwerpen van verschillende designers online die gemaakt zijn met deze printtechnologie.

Sinds kort biedt Materialise een nieuwe dienst aan: iedereen kan nu zelf een 3D object laten printen. De eerste stap bestaat uit het maken van een 3D model. Hiervoor kan je gratis software gebruiken zoals Blender of Google Sketchup. Daarna kan je dit model uploaden en kan je o.a. de grootte en het materiaal kiezen. Als het model niet te groot is, wordt de prijs onmiddellijk berekend. Bij wijze van test hebben we het volgende 3D model geupload voor een prijsberekening.

Leven In Leuven in 3D

Voorwerpen van een normale grote (bv 10 op 10 op 10 centimer) zijn best betaalbaar. Dit 3D object met een grootte van ongeveer 19cm op 1cm op 2 cm kost ongeveer 25 euro zonder BTW. Een grotere versie van 67cm op 4.4cm op 8cm kost 200 euro. De prijs gaat wel nog wat omhoog als je duurdere materialen gebruikt. Wil je een extra grote versie met een lengte van anderhalve meter, dan ben je iets meer dan 1000 euro kwijt.

De printservice maakt het ook mogelijk om een bronzen beeld van een persoon te maken. Daarvoor werkt men samen met Eyetronics, een ander Leuvens bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van 3D scans van mensen, dieren en objecten. Hun technologie wordt gebruikt in films zoals Batman en series zoals Heroes. Eyetronics heeft een scanning kiosk geinstalleerd in het Museum M die een 3D scan kan maken van je gezicht in 30 seconden. Je krijgt daarna een toegangscode waarmee je je persoonlijke 3D scan kan downloaden op eyeBcom. Dit bestand kan je dan gebruiken op i.materialise.com om je eigen bronzen buste te laten maken. De gratis scanning gaat door op 29 januari, 30 januari, 31 januari, 7 februari en 11 februari 2010 in het Museum M. Je kan een afspraak maken via email.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “3D printing voor iedereen: laat je 3D scan maken in Museum M”

Wim Verstraeten
(on februari 8th, 2010 at 14:32)

Beste Dries,

Het is leuk te lezen dat je onze site uitprobeert met ontwerpen die je in SketchUp aanmaakte.
De prijzen die vermeldt staan op deze post leken me wel veel te hoog te zijn.
Daarom heb ik je ontwerp opnieuw geuploadt in de afmetingen die je hierboven aangaf :
http://i.materialise.com/Model/354da185-2b3c-4e06-85a6-107dd8305453
Zoals je zal merken is de prijs niet 1000 euro maar 21.5 euro voor ons standaard materiaal polyamide. Als je naar 1m40 gaat, dan zit je inderdaad aan 1000 euro. Maar als we over deze afmetingen spreken, zijn andere productietechnieken aangewezen want onze printers hebben beperkte printvolumes.
We richten ons dan ook op eerder afmetingen van onder de halve meter.

 
Dries
(on februari 10th, 2010 at 14:58)

Beste Wim,
Bedankt voor het melden van de fout: ik heb me vergist bij het aflezen van de groottes van de objecten. Ik heb het bericht aangepast zodat lezers direct de juiste prijzen te zien krijgen.

 
20 jaar Materialise - Leven in Leuven
(on april 25th, 2010 at 20:46)

[…] voorwerpen van dochteronderneming .MGX. Over de laatste nieuwe toepassing, de mogelijkheid om zelf je 3D-ontwerpen te printen, berichtten we reeds […]

 
Geert Tanghe
(on januari 31st, 2017 at 15:54)

Beste,

Graag hadden we vernomen of je ook een gratis body scan bij jullie kunt laten maken van je lichaam en hiervan een stl file op stick kunt meekrijgen?

Mvg,
Geert