Dag van de ambachten 2010 – impressie

De dag van de ambachten bracht mij dit jaar bij de kunstenaars Christiane Zeghers, Hein Severijns en Sabine Lemmens. Alle drie stelden ze tentoon in het Keramiek Atelier van Christiane in de Vesaliusstraat in Leuven. het atelier op zich is al de moeite waard om te bezoeken, maar vandaag kreeg je daar bovenop nog extra uitleg van de kunstenaars zelf. Ik kwam binnen in het pottenbakkersatelier waar Hein het draaien van porselein demonstreerde. De prachtige ranke vazen die Hein maakt, zijn niet geschikt om bloemen in te plaatsen. Door hun subtiele vormen en kleuren, hebben ze een louter esthetische functie. De klei die Hein gebruikt, bestaat uit een Franse Limoges porseleinmassa van een uitzonderlijke zuivere en witte kwaliteit.

Via een klein tuintje, versierd met porseleinen bloemen en grappige gedraaide kegels, kwam ik in de veranda waar Sabine Lemmens uitleg gaf over haar juwelen. Sabine werkt voornamelijk met zilver, halfedelstenen, parels, kristallen en zilverklei. Menig aanwezige drukte belangstelling uit om zelf juwelen te leren maken. Sabine verzekerde iedereen dat werken met zilverklei helemaal niet moeilijk is. Zilverklei heeft als voordeel dat je een echt zilveren juweel kan maken zonder ingewikkelde technieken te gebruiken. Voor de geïnteresseerden: in juni geeft Sabine enkele workshops in het atelier van Christiane Zeghers.

Via de veranda kwam ik in een klein tussenkamertje terecht waar allerlei keramiek te koop werd aanboden. Een paar stappen verder en ik stond zowaar in de leefruimte waar de vader van Christiane gezellig naar het veldrijden zat te kijken, terwijl vreemde mensen zijn huis binnen en buiten liepen. Overal in het huis stond werk van Christiane Zeghers. Christiane stookt haar met de hand gedraaide en gevormde gebruikskeramiek uit steengoed en porselein op 1280°. Deze hooggestookte keramiek voorziet zij van zelf ontwikkelde, volledig veilige, loodvrije glazuren in warme en vrolijke kleuren. Daarnaast maakt zij bijzondere unica-stukken in steengoed en porselein.

Het was soms wringen om een goed plaatsje te vinden, zoveel geïnteresseerden waren er naar het atelier afgezakt en dat ondanks het feit dat vandaag de site van de dag van de ambachten het liet afweten.

Dag van de ambachten

Dag van de ambachten

Dag van de ambachten

Dag van de ambachten

Dag van de ambachten

Dag van de ambachten

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.