Brabant Gedicht 2010: Houston, we have a winner

Op 30 januari vond de zesde editie plaats van Brabant Gedicht, de poëziewedstrijd voor jongeren van 16 t/m 30 jaar uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De wedstrijd vindt afwisselend plaats in ’s-Hertogenbosch en in Leuven. Deze keer werden de Nederlandse collega’s en vrienden uit Den Bosch verwelkomd in het fijne decor van het STUKcafé.

Tijdens deze finaleavond streden acht jonge dichters tegen elkaar. Sylvie Marie (Humo’s huisdichter) leidde de avond in goede banen. Muzikale verwennerij kwam er van Sleepingdog. Maarten Inghels was gelegenheidsvoorzitter en las voor uit eigen werk. Radiomaker Pat Donnez bracht de avond op ironische wijze op gang met een pleidooi tegen poëziewedstrijden.

Na een spannende finale tussen de Vlaamse en Nederlandse deelnemers weerklonk het eensgezinde verdict van de jury: de 22-jarige, beloftevolle en Vlaamse Lotte Dodion kwam als winnares uit de bus. Een ereplaats was ook weggelegd voor Rinkse Van den Heuvel uit Nederland. Zij mogen beiden deelnemen aan het grootste poëziefestival in Nederland, ‘Onbederfelijk Vers’. Lotte Dodion gaat ook met de geldprijs van 250 euro aan de haal.

Dit is de eerste keer dat een kandidaat uit de organiserende stad de poëziewedstrijd wint.

Lotte Dodion
Lotte Dodion (1987). Filosofe on speed. Losgeslagen ex-Kunstbendegeweld.
Ze begon haar blitzkrieg met de Soetendaelle poëziewedstrijd in 2003, werd winnares van de Vlaams-Nederlandse Gouden Flits in 2004 en Kunstbende in 2005. In 2006 maakte ze voor Kunstbende Deluxe haar eerste monoloog ‘Under (De)Construction’ en trad ze op in CC Hasselt, de Buren in Brussel en de Singel in Antwerpen. In 2009 werd haar werk gepubliceerd in Print is Dead: Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen (Meulenhoff/Manteau), voorgesteld op de Nachten in Antwerpen.

De 22-jarige Lotte Dodion, Limburgse roots, doch woonachtig te Leuven, is een terechte winnares. Zij won met veel overtuiging de finale van het Brabant Gedicht 2010. De jury en het publiek bezweken voor haar naturel, haar haast gewichtloze poëzie, de schoonheid en de prachtige beelden. Taal is pure magie. Alles stond op de juiste plek.

Het winnende gedicht

Houston we have a problem

Liefste,
ik weet dat ge meer ruimte wilt,
maar hoeveel planeten wilt ge concreet?
Hoeveel lichtjaren moet ik van u verwijderd zijn
opdat gij weer kunt zweven?

Ge wilt mij niet langer met u meedragen,
Ge wilt weer gewichtloos zijn.
Een onbeduidende stip tussen zoveel andere?

Is het een ander,
een andere zon om rond te draaien?
Weet ge dan niet dat we allemaal dezelfde zijn?
Even vermoeiend, even verschroeiend
Evenveel pijn op termijn.

Ge hoeft geen vlaggen te planten,
Geen hemellichamen te veroveren,
Hier is het mijne,
Ik ben zwaartekracht,
Ik hou uw voeten op mijn grond.

Maar als gij per se de ruimte wilt,
Als ge denkt te zijn vastgeroest in uw baan,

loop naar de maan.
Word vergeten

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Brabant Gedicht 2010: Houston, we have a winner”

bart verhavert
(on februari 10th, 2010 at 2:46)

heel mooi