La Leche League in Leuven

Als jonge mama heb je soms heel veel twijfels. Je leven wordt overhoop gegooid door de komst van een klein wezentje en het is soms moeilijk om je eigen weg te vinden. Als je borstvoeding geeft, komen daar vaak ook nog een pak vragen bij. Ligt de baby goed aan? Is het normaal dat de baby vaak wil drinken? Wat te doen bij tepelkloven of een harde plek in mijn borst? Daarnaast doen ook heel wat bakerpraatjes de ronde over borstvoeding. Zo zou je bijvoorbeeld bruin bier moeten drinken, geen kool mogen eten enz. Het gevolg is dat je als jonge mama soms niet meer goed weet wat te doen of te laten.

Op het internet kun je al heel wat info vinden, maar soms wil je graag eens je eigen persoonlijke ervaringen voorleggen aan iemand die er meer over weet, iemand waarbij je kan vertrouwen dat ze je goede raad geeft. Dan kan je bij La Leche League terecht. Dit is een internationaal netwerk van vrijwilligers en specialisten die jonge mama’s informatie en steun geeft bij het geven van borstvoeding.

LLL-vrijwilligsters – of leidsters zoals ze binnen de vereniging genoemd worden – zijn moeders, die hun kinderen met plezier borstvoeding hebben gegeven. Je volgt een uitgebreide opleiding voor je leidster kan worden. Omdat de leidsters zelf ook een of meer kinderen aan de borst heeft gehad, kunnen ze goed praktisch advies geven voor de meeste problemen bij borstvoeding. Je kan de leidsters bereiken via de telefoonnummers op hun site.

Elke maand organiseren de leidsters van LLL ook borstvoeding-bijeenkomsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld ‘Borstvoeding, gezond voor moeder en baby’, ‘De eerste weken met de baby thuis’, ‘Het voorkomen en oplossen van problemen’ en ‘Het introduceren van ander voedsel’. De leidster geeft informatie en de aanwezigen wisselen hun ervaringen uit. Voor Leuven gaan deze bijeenkomsten door in een lokaal van vzw De Bakermat in de Zwartzustersstraat. De volgende bijeenkomst staat gepland op vrijdag 26 februari om 10u.

Ook als zwangere vrouw kun je bij La Leche League terecht. Als je de intentie hebt om borstvoeding te geven en je hebt vragen, dan kan je altijd een van de leidsters contacteren. Daarnaast organiseert La Leche League Leuven op geregelde basis een avond speciaal voor zwangere vrouwen. Ik weet uit ervaring dat het heel nuttig is om zo’n avond bij te wonen. Je weet veel beter waar je aan toe bent. Wat ik bijzonder leuk vond aan de avond was dat er vooral veel tips en tricks werden uitgewisseld.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.