Piaceri d’Italia

Op een zatermiddag iets na half twee, belandden mijn vriend en ik in Piaceri d’Italia. Een Italiaans restaurant gelegen tegenover het justitiepaleis van Leuven. Niet ver verwijderd van het culinaire hart van Leuven, maar door de ligging kan het niet echt profiteren van slenterende voorbijgangers.

Piaceri d’Italia is een ruim restaurant waar veel licht binnenkomt, met plaats voor zo’n vijftigtal personen. In de zomer wordt het terras buiten gezet en komen er nog eens veertig plaatsen extra bij. Het interieur is typisch kitsherig Italiaans met rood-wit-groene tafelaankleding en houten tafels met rieten stoelen. In het midden van het restaurant staat een grote bar.

Toen we binnenkwamen was het restaurant leeg. Toegegeven we waren laat, maar we hadden toch net iets meer volk verwacht. De ober liet het duidelijk niet aan zijn hart komen en verwelkomde ons met uitgelaten Italiaanse vriendelijkheid. We kozen een tafeltje aan het raam (niet moeilijk, want het restaurant heeft aan drie zijden ramen).

We bestudeerden de menukaart. Op de kaart vind je de standaardgerechten die bij de meeste Italiaanse restaurants in Belgie terugkomen: pasta, pizza, vis- en vleesgerechten en typisch Italiaanse desserts als zabaglione, tiramisu en tartufo. Uit het uitgebreide assortiment pasta koos ik de pasta panzerotti contadino. Mijn vriend ging voor de pizza deliziosa.

De ober bracht ons bruschetta en olijfjes om op te knabbelen. We hadden ondertussen al flink honger, dus we lieten het ons smaken. Terwijl we wachtten op ons eten werden we geëntertaind door de ober die luidkeels de liedjes van de achtergrond-cd meezong en dit helemaal niet slecht deed. Als het niet lukt in de horeca, kan hij het altijd nog als Italiaanse charmezanger proberen.

We moesten gelukkig niet lang op ons eten wachten. Twee grote borden werden voor onze neus gezet. Het mag gezegd, de porties waren meer dan behoorlijk. Mijn vriend werd voorzien van een flesje met pikante saus om zijn pizza extra pit te geven en ik kreeg een grote pot met parmezaanse kaas om over mijn pasta te strooien. Niet dat dit nodig was, want er was al wat kaas over gestrooid door de kok. Op zich is dit voor mij geen probleem, maar mensen die geen kaas lusten, zullen dit waarschijnlijk minder appreciëren.

Mijn pasta was al dente, zoals het hoort. Ik was bovendien onder de indruk van de grote hoeveelheid groenten op mijn bord, iets wat bij Italiaanse restaurants al eens wil tegenvallen. Vegetariërs vinden trouwens ook hun gading bij Piaceri d’Italia, want er is een mooie keuze aan vis- en vleesloze gerechten.

Na ons kwamen er gelukkig nog wat andere klanten het restaurant binnen, wat het toch net iets gezelliger maakte. Dat vond de ober duidelijk ook, want hij begon in ratelend Italiaans een gesprek met de nieuw binnengekomen mensen over een groepsreservatie de dag voordien die helemaal in het honderd was gelopen.

De rekening voor een pasta, een pizza en een grote fles water bedroeg in totaal 25 euro. Een goeie prijs voor een eenvoudige, maar smakelijke maaltijd. Als afsluiter kregen we nog twee ijskoude limoncello’s opgediend in mooie glaasjes.

Praktisch
Vaartstraat 9, 3000 Leuven
016 / 500 450
info@piaceriditalia.be

Onze keuze
Panzerotti contadino: verse pasta gevuld met bospaddenstoelen, champignons, courgette, aubergine, paprika, broccoli en verse tomatensaus
Pizza deliziosa: tomaten, mozzarella, champignons, look, paprika, kruiden en schilfertjes Parmezaanse kaas

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.