Joannes Passe (Johann Sebastian Bach)

Eeuwenlang laten kunstenaars zich door het lijden en sterven van Jezus inspireren. Als een componist een muziekwerk schrijft over de laatste dagen uit het leven van Jezus, heet zo’n werk een passie (passion).
De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach, één van de beroemdste passies, en behorend tot de meest monumentale werken die Bach in zijn leven componeerde, is een muzikale vertelling van het lijden van Jezus volgens het evangelie van Johannes.

Bach schreef de passion in 1724 in drie maanden tijd. Zij werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 7 april in de Nicolaïkirche in Leipzig. In de loop der jaren bleef Bach wijzigingen aanbrengen zodat er heden vier verschillende versies bestaan. Het is de vierde versie die op vrijdag 26 maart om 20.00 u in de Sint-Pieterskerk in het Leuvens dialect (= wereldpremière), zal opgevoerd worden.

De persoon waar alles om draait is de evangelist. Hij vertelt het verhaal letterlijk zoals de apostel dat opschreef. Het is de rode draad door het stuk heen. De vertaling naar ‘t Leives is van de hand van Fred Brouwers.

Uitvoerders: Brussels Chamber Orchestrakoor OrSeCante – solisten: Anne Mertens, Arnout Malfliet, Gunther Vandeven, Reinoud Van Mechelen – Recitanten: Fred Brouwers, André Van de Putte. Muzikale leiding: Kris Stroobants.

Kaarten te verkrijgen  bij IN&UIT Naamsestraat 1, 3000-Leuven, 016 20 30 20 of de avond zelf aan de ingang Sint-Pieterskerk op de Grote Markt.
Contact: E.H. Deken D. De Gendt, dirk.de.gendt@telenet.be, 0475 78 85 51 / Fred Brouwers fred.brouwers@skynet.be, 0478 48 00 45 / Kris Stroobants, kris_stroobants@hotmail.com, 0476 21 57 80

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.