Leivese oeetdrikkinge

Oë es van de spanoot gesnê.

k’ Aa gistere mene kamerood Filibêr up beziek. ‘t Was lank gelê da me makander nog gezien ane. Ik aa apên den toëd vei te vrogen eus dat mei zen vraa en zen twiee kinnekes gink of oë onderbrak me al en begost me ze lieeve te vertelle. Dat em verlê wieek toees getappeseid aa, e schue modern papirreke, en in zenen of aa em vei de lente naa al dalia’s gezet, en in Schriek aa em boë nen beur die em al jore kint, naa al zen provieze nief petaikes gekommandeid. En zen Lowis aa naa ander wêrk, deig naa burowêrk vei ne woënmarsjân en gistere was em mei eir vei den ieeste kiee sins jore noo de tejoter geweist, ‘t was a flaa stik en ternoo zen z’iet gon drinken boë Nest. En volgende wieek goo zen joengste dochter – da’s e nookamerke – vei den ieeste kiee noo de balletles en van eir bomma ie ze nen tutu gekreige en van eir meiter van doë roze balletmoilkes. En zen oudste dochter verkied mei den amplwojei van de notores in de Plaanstraat en ze spreike al van te trave.
Tisse twiee osems in vreug ek of dat em iet wa drinke : nieeje, want oë bleif moo e efkes en wiste me al dat em e koppel moind gelê ne proës gewonnen aa met Vloindere vakanseland, vei mei twiee persuene noo den Elzas te gon moo ze wachte totdat ‘t bieeter wieer es en ze paaze van in de zoumer noo de Marok te gon…
Up doëne momènt deig ek noo men vraa et geoëm tieeken, ze gink de veiploits in en twiee meniete loter ging menen telefon en ueden ek men vraa zê da z’er genug van aa en ik antwoude mei e verboosd gezicht “da’k sebiet doo was” en k’eksuzeide me boë Filibêr da’k alte loot was vei men vergodering en da’k moest gon.
Swenst da Filibêr dei de gank noo boeete goenk wist em nog rap te zê dat em van zenen boos upslag beloufd was teigen den ieeste moë en dat em on ze Lowis beloufd aa van doo ne nieve salon van de kuepe…
Oë was nog moo de dei oeet as men vraa zaa : doënen es potverdekke serjeis van de spanoot gesnê.

Vei doë die ‘t ni weite : onder eu tung edde zue a klaa stikske vliees -zie moo es in de spiegel- awèl da’s de spanood. ‘t Schènt dat er vrigger kinnekes wore die loot begoste te spreike en dan liete zedoo boë den ieene of den andere kwakzalver en klaa sneike jeiven umdat da menneke of maske rap zaa kinne spreike. Zue komt et dat er minse zen die geud ter tool zen, echte babbelkonte.
Edde zue iemand in eu famille of vrindekring en viere doë nogal gemakkeloëk et woud in gezelschap, dan vrooge moo : amaai, goë zoë zeikes van de spanood gesnê ,

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Leivese oeetdrikkinge”

Stijn
(on maart 28th, 2010 at 20:44)

Interessant…
Weet er iemand misschien of die spanoot/spanood etymologisch gezien hetzelfde woord zou kunnen zijn als het quasi gelijknamige Dilbeekse gehucht Spanuit? (zie bv. ook http://www.restaurant.be/nl/restaurants/vlaams_brabant/schepdaal/de_spanuit-4594.html)