Belevenisbibliotheek Tweebronnen
De bibliotheek Tweebronnen, in hartje Leuven, wordt 10 jaar. 10 succesvolle jaren, waarin met het DigiLeen systeem en het DigiLab veel aandacht ging naar het verkleinen van de digitale kloof tussen de bevolkingsgroepen en het toegankelijk maken van kennis voor iedereen. Maar ook op cultureel vlak vallen er steeds meer bruggen te bouwen. Hoe bijvoorbeeld beantwoorden aan de noden van de cultuurliefhebber met zijn drang tot ontdekken of de boekenworm die aanbod en bereikbaarheid hoog in het vaandel draagt?
Het begrip ‘Experience Economy’ van Pine & Gilmore brengt mogelijkheden: laat niet zozeer het product of de dienst centraal staan, maar wel de met het product of de dienst geassocieerde beleving. Om het anders te stellen: in plaats van het enkel saaie uitleveren van een boek dat met een nummertje opgevraagd wordt, proberen focussen op het leveren van iets extra’s met een ‘goed gevoel’ of een ‘leuke belevenis’. Breken dus met het klassieke concept van de uitleenbibliotheek, om plaats te maken voor de nieuwe hype: de belevenisbibliotheek.
Kennis- en cultuurbibliotheek om te vertoeven.
Danie De Sadeleer, bibliothecaris Tweebronnen, verduidelijkt: ‘Wij willen afstappen van de idee van een uitleenwinkel, waar je snel literatuur, cd’s of dvd’s komt halen. Wij hebben meer dan 200.000 items, boeken, cd’s en dvd’s, waarvan we vermoeden dat het rendement toch nog een heel pak hoger kan. Door verrassende en ludieke accenten toe te voegen binnen die collecties, door een hele nieuwe manier van presenteren met heel wat beeldcultuur, kunnen mensen zich veel beter verdiepen in de collectie.’
‘We gaan heel die actie kaderen binnen een nieuwe inrichting en een nieuwe verpakking. We gaan zelfuitleenbalies en een heuse sorteerrobot in huis halen, waardoor het bibliotheekgebruik op een andere manier aangepakt zal worden. In de plaats van de centrale uitleenbalie komt er een soort atrium, waar we letterlijk een ontmoetings- en verblijfplaats willen uitbouwen, met zitgelegenheden waar je kranten en tijdschriften kunt raadplegen. Het zal allemaal veel vrijer en aangenamer zijn om rond te kuieren.’
Bibliotheek voor u, in huis of in de voorstelling.
‘Wij blijven binnen deze hele hervorming wel onze core business trouw: het ter beschikking stellen van collecties. Daarnaast gaan we heel intensief samenwerken met de programmatoren van 30CC, met de bedoeling om aan hun aanbod iets toe te voegen. Mensen die bijvoorbeeld een voorstelling volgen in de schouwburg gaan wij proberen in contact te brengen met onderdelen van onze collecties. Ook vanuit 30CC is het de bedoeling van hun voorstellingen meer te stofferen, dus daar kan een bibliotheek dan wel soelaas bieden.’
‘We maken daarnaast ook gebruik van de nieuwe installaties en het verdwijnen van de centrale uitleenbalie om een totaal nieuwe onthaal- en ticketing-balie te organiseren. We willen uitgroeien tot een cultuur-informatiepunt voor de voorstellingen in Leuven, en voor alles wat om en rond Tweebronnen gebeurt. Het is nog niet eerder gebeurd in de bibliotheek-sector dat we vanuit bibliotheek én cultuurcentrum een meerwaarde kunnen bieden. Dat is iets waar we echt aan gaan werken.’
30CC als partner.
Ook voor het aanbod van 30CC betekent dit verandering. Inhoudelijk zullen zij naast de blijvende aandacht voor participatie en diversiteit extra aandacht besteden aan bibliotheek-gerelateerde actualiteit en literaire programma’s. Tweebronnen zal dan weer mee inzetten op culturele of educatief omkaderde themas. Via structureel overleg zullen beide partijen zo werken aan een geïntegreerd aanbod waarbij acties van beide elkaar versterken.
Eerste voorbeelden van deze nieuwe samenwerking zullen zichtbaar worden rond drie theaterproducties die te zien zullen zijn bij 30CC: “De Meeuw” van Tjechov, “Aan Chesil Beach” van Ian MacEwin en “Animal Farm” van Orwell. Er staan lezingen, tentoonstellingen en leesgroepen op het programma, terwijl het collectie-aanbod van de bibliotheek aangepast gepresenteerd zal worden.
Nog even geduld.
De structurele veranderingen die nodig zijn voor het vormgeven van de nieuwe belevenisbibliotheek Tweebronnen werden ondertussen al gedeeltelijk doorgevoerd tijdens de gewone openingsdagen. Voor de laatste wijzigingen aan de bibliotheek wordt er nu een sluitingsperiode voorzien van 29 maart tot en met 3 mei 2010. In die tijd kan er enkel gebruik gemaakt worden van de leeszaal en het DigiLab, voor andere diensten staan de filialen Heverlee en Kessel-Lo ter beschikking met aangepaste openingsuren.
—
Het culturele aanbod kan geraadpleegd worden op de website van Bibliotheek Tweebronnen of 30CC.
Het volledige radio-interview kan beluisterd worden via de blog van Scorpio Scoops.
Geschreven door Scorpio Scoops en gepost op 24 maart 2010 onder Literatuur. Deze post werd getagd met 30cc, bibliotheek, cultuur, Interview, Radio, Scorpio Scoops, stad leuven, tweebronnen. Er zijn 4 reacties op dit artikel.Er zijn 4 reacties op “Belevenisbibliotheek Tweebronnen”
(on maart 25th, 2010 at 14:52)
Hopelijk leest “de stad” mee he? :-)
(on maart 25th, 2010 at 14:53)
Hopelijk leest “de stad” mee
(on maart 25th, 2010 at 9:20)
Laat ons hopen dat het sanitair mee verbouwd wordt….