Support Your Local Scene 2010

Op 14, 15 en 16 april 2010 organiseert het STUK ondertussen al de 4de editie van ‘Support Your Local Scene’. Dit festival vormt een podium voor tal van muzikaal talent uit Leuven en omstreken, en heeft reeds meermaals grootmeesters vlak voor de doorbraak gezien.

Selah Sue, Jasper Erkens, The Bear That Wasn’t, Isbells, allen hebben ze gemeen dat ze én op ‘Support Your Local Scene’ speelden, én ondertussen gemeengoed zijn voor de muziek-minnende medemens. Toeval kan je het niet meer noemen: Leuven probeert, houdt van en ondersteunt muziek! Toch is het niet evident om alle donkere hoeken en fladderende groepen te volgen. Muziekprogrammator Gilke Vanuytsel van het STUK houdt er alvast een interessante taak aan over, opdat wij rustig het STUK kunnen binnenwandelen om de crème de la crème aan het werk te horen.

Kleine regio
Gilke Vanuytsel: “We zijn er vier jaar geleden mee begonnen, met een festival in het STUKcafé. Omdat er in de paasvakantie eigenlijk twee weken niets te doen was in het STUK en weinig in Leuven, nodigden we een paar lokale bands uit om te komen spelen. Het is ondertussen niet meer alleen Leuvens, want na 4 jaar SYLS en café-concerten kunnen we daar niet uit blijven putten. Maar het blijven wel bands van binnen de provincie of bands die iets te maken hebben met Leuven.”

“Bij de keuze voor de groepen is een zekere naambekendheid altijd wel fijn. Ze moeten bovendien al wel ‘iets’ bereikt hebben, een zekere ‘kwaliteitsgarantie’ zonder elitair te klinken. Willow is dit jaar dan ook opnieuw een meevaller, nu ze brons hebben behaald in de Rock Rally (net zoals The Bear That Wasn’t en Jasper Erkens in vorige edities), maar dat weet je natuurlijk niet op voorhand. Anderzijds kunnen sommige dingen moeilijk in het café, omdat ze te kwetsbaar of te luid zijn.”

Niet dat het de keuze sterk lijkt te beïnvloeden: de bonte mix van invloeden uit pop, rock, folk, jazz en indie zorgen wellicht weer voor een mooie reeks optredens: Iza en Spencer the Rover op woensdagavond, Dillian en Just like Rainbows op donderdagavond en Willow op vrijdagavond, telkens om 20u30. “Omdat het drie dagen op rij loopt, krijgt het de naam festival. Maar het blijft wel de sfeer houden van een gezellig café-concert. Omdat het bovendien lokale bands zijn, brengen die heel veel vrienden en familie mee. En ook gratis toegang zorgt altijd wel voor een vol café.”

Meer dan café
Dit jaar komt er ook een extra dimensie bij: The Sedan Vault presenteren vrijdagavond hun e-novel in de cinema ZED-zaal. Festivalgangers kunnen er een digitaal kortverhaal bekijken rond de lyrics van hun laatste album ‘Vanguard’, terwijl de band live de soundtrack verzorgt.

“Het wordt ‘voorlopig’ maar eenmalig vertoond en het is de eerste keer dat ze het doen,” vertelt Gilke, “het blijft dus spannend. Film, internet en muziek moeten simultaan verlopen, dus we hopen dat er niet teveel misloopt.” Meteen na de voorstelling kan de e-novel ook teruggevonden worden op de website van de groep, maar het live komen bekijken is natuurlijk een must! “Het wordt echt iets speciaals”, vertrouwt Gilke ons nog toe.

En vrijdagavond is er – losstaand van SYLS, maar wel in hetzelfde café – nog een feestje met Mauro Pawlowski en friends, en hun bezetenheid van jaren 80 7-inch B-kantjes. Voor de liefhebbers!

The Sedan Vault - e-novel Vanguard

The Sedan Vault - e-novel Vanguard

Alle informatie omtrent het festival ‘Support Your Local Scene’ kan geraadpleegd worden op de website van het STUK.

Een deel van het radio-interview kan beluisterd worden via de blog van Scorpio Scoops.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.