15 jaar Afrikaans Filmfestival

Van 16 april tot 1 mei brengt het Internationaal Afrika Filmfestival de betere Afrikaanse film in de bioscopen van Aarschot, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Haacht, Halle, Leuven, Lubbeek, Rotselaar en Tienen. Dit jaar blaast het Afrika Filmfestival vijftien kaarsjes uit en dat wordt gevierd met een academische zitting op 16 april.

Het Afrikaans Filmfestival heeft een vaste plaats verworven in het cultureel landschap van Leuven en Vlaams-Brabant. Het festival staat garant voor een kwalitatief aanbod van Afrikaanse films en documentaires. Het is aan zijn vijftiende editie toe. Naast Leuven is er een programma in Aarschot, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Haacht, Halle, Lubbeek, Rotselaar en Tienen.

“Er worden weinig Afrikaanse films aangeboden in de bioscoop. De hoofdbedoeling van het AFF is dus deze kwaliteitsfilms te kunnen zien in het normale bioscoopcircuit of op televisie. Het organiseren van een event, van een festival, is een mooi middel hiertoe“, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking.

Blikvangers zijn dit jaar de wereldprémiere van het nieuwe videoconcept van Walter Verdin en Matchume uit Mozambique: Timbila Stories videoconcert in Het Depot te Leuven; de twee zaterdagen, 18 april en 1 mei, over Congo in M en een millieuzaterdag op 25 april, eveneens in M.

Bovendien viert het Afrika Filmfestival dit jaar zijn vijftiende verjaardag. Deze editie wordt daarom feestelijk ingezet met een academische zitting. De viering vindt plaats op 16 april.

Programma:

  • 14.00 uur: openingstoespraak door provinciegouverneur Lodewijk De Witte
  • 14.15 uur: historiek van het Afrika Filmfestival door Guido Convents, voorzitter van het AFF
  • 15.00 uur: reacties uit de kunstensector van Willem Hesling van KU Leuven, Ken N’diaye van Horloge du Sud, Matthias Heeder van Doc Leipzig, Theo Peporte van Ecrans Apart uit Luxemburg en Fabrizio Colombo van Festival African di Verona.
  • 16.00 uur: reactie van lokale medewerkers Johan Derkoningen uit Diest, Gijs Laurijs uit Aarschot en Erik Gobbers uit Gent.
  • 16.30 uur: slotwoord door eregast Jean-Pierre Garcia (Festival Amiens)

Meer info: www.afrikafilmfestival.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.