Erfgoeddag 2010 in Leuven: 7x FAKE?

Erfgoeddag viert op zondag 25 april 2010 zijn jubileum. Deze tiende editie mag in Leuven niet onopgemerkt voorbijgaan. 39 partners werken mee om de bezoekers 19 verschillende activiteiten aan te bieden. Alles kadert in het thema FAKE? “Via bijzondere tentoonstellingen, concerten, workshops en wandelingen kan iedereen komen onderzoeken wat feit of fictie is“, zegt schepen van cultuur, mevrouw Denise Vandevoort. Zoek de speurneus in jezelf en ontdek hoe of wanneer erfgoed je om de tuin kan leiden.

De gratis programmabrochures kunnen opgevraagd via de erfgoedcel (erfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 85) of afgehaald worden in bibliotheek Tweebronnen of bij In&Uit. Deze brochures leiden je op zondag 25 april langs de verschillende activiteiten. Alles is gratis en toegankelijk voor iedereen. Voor mensen met een visuele of auditieve beperking of voor mensen met beperkte mobiliteit (rolstoelgebruikers) zijn er speciale begeleide parcours. Iedereen krijgt de kans om deel te nemen. Inschrijven voor dit parcours gebeurt via de erfgoedcel.

Stadhuis: focus op zeven
In het Leuvens stadhuis, een van de historische toplocaties van de stad, focussen zeven partners zich op het magische getal zeven. Of beter, op historische zeventallen die nauw verbonden zijn met de Leuvense geschiedenis. Het stadsarchief werpt o.a. een blik op de zeven schepenen ten tijde van de schepenbank en gaat samen met de Leuvense Gidsenbond na hoe wonderlijk Leuven effectief is: wat blijft er over van de zeven wonderen van Leuven? Samen met de stadsfotograaf Marco Mertens confronteren ze zeven foto’s uit het populaire album van Edmond Fierlants (19de eeuw) met hedendaagse foto’s van Mertens. Zoek de verschillen tussen deze gefotografeerde Leuvense plekken en luister naar de bijhorende verhalen van de leden van de Academie voor het Leuvens dialect. Wat is waarheid of gerucht? Hoe historisch correct zijn ook de zeven Leuvense geslachten? Of neem deze straatnamen: de Catharina Daneelspoort, de Marguerite Lefèvrelaan, het Antonia van Roesmaleplein, De Ignace Van den Bosscheroute, de Isala Van Dieststeeg, het Jeanne Cardijnhof en de Maria Pirondreef. Ze verwijzen naar zeven historische vrouwen die stuk voor stuk op hun domein belangrijk waren voor de Leuvense geschiedenis. Vzw Cultureel Erfgoed Annuntiaten portretteert deze ‘femmes fatales’ en gaat na hoe waarheidsgetrouw de bronnen over hun levens vertellen. Maar evengoed het Verbond der Jaartallen met de Mannen van het Jaar, gaat in de Raadskelders van het stadhuis op zoek naar fake-elementen uit hun geschiedenis. De vrienden van het stadsarchief maakten een promotiefilmpje over het Leuvens stadsarchief. Welke van de zeven gefilmde archivarissen is de enige echte? Het stadhuis herbergt vele vragen en antwoorden over de rijke Leuvense geschiedenis. Een plek die je op zondag 25 april moét bezocht hebben!

Primeur: een nieuwe beiaardmix
De beiaard doet ook mee op Erfgoeddag en brengt een gloednieuw repertoire. Dankzij de samenwerking met verschillende allochtone organisaties in Leuven brengt hij multiculturele klanken. Koerdische, Filippijnse, Afrikaanse of Russische liederen en melodieën, vanaf 25 april kan dit ook op de beiaard. Klinkt dit FAKE? Of past dit tot nog toe eerder Westerse instrument zich hiermee (eindelijk) aan aan de huidige multiculturele maatschappij? Twee van de vier Leuvense beiaarden laten dit op Erfgoeddag horen. De beiaarden van de Universiteitsbibliotheek en van de Sint-Pieterskerk spelen live voor alle bezoekers die beneden op de Grote Markt of op het Ladeuzeplein willen meeluisteren. Al wie het veel exclusiever wil beleven, kan met de beiaardiers mee in de beiaardtorens om daar alles van kortbij mee te maken. Snel inschrijven is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt.

Erfgoed-kuuroord
Geen erfgoedwerking zonder erfgoedzorg. Dat besefte het nieuwe museum M ook maar al te goed. Tijdens de verbouwingen werd tijd gemaakt om hun ‘oudere’ kunstwerken een welverdiende opknapbeurt te geven. Op Erfgoeddag kom je in de tentoonstelling ‘Kuuroord voor Kunst’ alles te weten over conservatie en restauratie in een museum. De gerestaureerde werken uit het M-depot worden op het voorplan gezet en er zijn enkele restaurateurs live aan het werk. Kinderen tussen 6 en 10 jaar kunnen zich ondertussen uitleven in het ‘Wat is het ?-spel’ en gaan op zoek naar FAKE in het museum. Speciaal voor Erfgoeddag kan je tussen 12.00 en 15.00 uur ook komen picknicken in de binnentuin van M. Breng wel zelf je boterhammen mee, M zorgt voor sfeer en muziek.

Uiteraard is er nog veel meer te beleven op Erfgoeddag. In de Universiteitsbibliotheek kom je meer te weten over FAK(e)SIMILES, in KADOC ontdek je de band tussen reclame en religie en in Abdij van Park maak je kennis met de verschillende vormen van imitatie in kunst en interieur.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Erfgoeddag 2010 in Leuven: 7x FAKE?”

Zondag 25 april picknick in de binnentuin van M LEUVEN - Leven in Leuven
(on april 22nd, 2010 at 18:02)

[…] de picknick kan je gratis het museum bezoeken in het kader van Erfgoeddag! Ook is er de mogelijkheid voor volwassenen om gratis rondleidingen te volgen door de […]

 
Mannen van 1961 stunten tijdens Erfgoeddag - Leven in Leuven
(on april 26th, 2010 at 14:29)

[…] woord, d.w.z. de mensen bij de neus nemen en zo in de belangstelling komen.   Het thema van deze Erfgoeddag ‘Fake’ zette de Mannen van 1961 aan om terug met deze traditie aan te knopen. Het […]

 
Openluchthappening WAK leuven zo 25 april 2010 - Leven in Leuven
(on april 26th, 2010 at 15:38)

[…] organiseerde Museum M een picknick in haar tuin tijdens Erfgoeddag. Stem of voeg toe aan : This entry was written by erikO, posted on 26 april 2010 at […]

 
Erfgoeddag 2010 lokte 6200 bezoekers naar Leuven - Leven in Leuven
(on april 27th, 2010 at 8:24)

[…] tiende editie van Erfgoeddag kreeg mooi weer en lokte vele bezoekers in Leuven. Maar liefst 6200 enthousiastelingen kwamen […]