Mannen van 1961 stunten tijdens Erfgoeddag

Het was van 1997 geleden dat de Vriendenkringen Mannen van het Jaar nog eens zorgden voor een stunt in de echte zin van het woord, d.w.z. de mensen bij de neus nemen en zo in de belangstelling komen.
 
Het thema van deze Erfgoeddag ‘Fake’ zette de Mannen van 1961 aan om terug met deze traditie aan te knopen. Het Fochplein werd de ideale locatie voor een extra archeologische vooronderzoek, zogezegd ter voorbereiding van de voorziene archeologische opgravingen voor de vernieuwing van dit plein.
 
De gespecialiseerde firma ‘Strigidae’ startte rond 09.30 uur de werken. En ja, op een diepte van 1 meter werden reeds de eerste resultaten gevonden: beenderen – flesjes – kogelhulzen – keramiek – nihilstennen – … Alles werd grondig onderzocht en tentoongesteld in een daarvoor voorziene tent, terwijl er deskundige uitleg werd gegeven over de opgravingen voorzien in september.

Leden van het ‘Leuvens Historisch Genootschap’ kwamen controleren of alles volgens de afspraken gebeurde. Zelfs een afgevaardigde van de Watermaatschappij kwam langs om na te gaan dat men niet te diep groef, want er zou op de werfplaats ook een hoofdleiding lopen.
 
Het was mooi om te zien hoeveel mensen in de waan waren dat het ‘echte’ opgravingen betrof tot zij na deskundige uitleg een ‘nihilsteen 61′ ontvingen, een steen die verwees naar de organisatoren, de vriendenkring van de Mannen van ’61, en een bonnetje voor een gratis Stella in de Raadskelders.
 
Fake opzet geslaagd dus, dankzij de Mannen van 1961 (alias de firma Strigidae) en hun noeste ‘medegravers’ van Blok 1 (1941 – 1951).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.