Erfgoeddag 2010 lokte 6200 bezoekers naar Leuven

De tiende editie van Erfgoeddag kreeg mooi weer en lokte vele bezoekers in Leuven. Maar liefst 6200 enthousiastelingen kwamen ontdekken wat al dan niet FAKE was in de verschillende tentoonstellingen, presentaties, rondleidingen, workshops en wandelingen.

Het thema ‘FAKE’ werd in de voormiddag wel heel letterlijk genomen door de vriendenkring van de Mannen van 1961 en hun ‘stunt’. Tussen 9.30 en 10.45 uur lokten ze heel wat Leuvenaars naar het Fochplein onder het mom van een extra archeologische opgraving. Dit bleek een voorwendsel om aandacht te trekken op hun vriendenkring. De mensen die bij de neus genomen waren, kregen een deel van de schat en werden bovendien getrakteerd op een extra rondleiding in de Raadskelders. Hier konden ze dan verder kennismaken met de geschiedenis van het Jaartallenleven in Leuven en met de vroegere stunts van de Mannen van het Jaar.

Het stadhuis was met maar liefst tien verschillende tentoonstellingen een echte topper. Het Stadsarchief nam het magische getal zeven onder de loep: de zeven Leuvense geslachten, de zeven Leuvense wonderen en de zeven Leuvense schepenen ten tijde van de schepenbank… het was aan de bezoeker om te ontdekken welk aspect feit of fictie was. Ook de tentoonstelling van vzw Cultureel Erfgoed Annuntiaten ging de archiefbronnen na van zeven belangrijke vrouwen uit de Leuvense geschiedenis om te verifiëren hoe waarheidsgetrouw hun levensverhaal was.

Het eerste erfgoedproject van stadsfotograaf Marco Mertens in samenwerking met het Stadsarchief viel ook in de smaak! Mertens vertrok van zeven stadsgezichten van de 19de -eeuwse fotograaf Edmond Fierlants wiens populaire foto-album in het Stadarchief bewaard wordt. Hij hernam de foto’s van toen, maakte er een hedendaagse versie van en verwerkte een verrassend element van diezelfde nieuwe foto in het origineel. Aan de bezoeker om uit te zoeken waar de FAKE zat… en ondertussen te luisteren naar de kleurrijke beschrijvingen van diezelfde plekken, verteld door de Academie voor het Leuvens dialect.
In de binnentuin van M werd het een gezellig drukke middag dankzij de sfeervolle picknick en het mooie weer. Kleurrijke dekentjes, jongleurs, jazzy optredens en een creatieve workshop voor kinderen lokten jong en oud naar het museum.

Alle rondleidingen met gids waren volgeboekt! Zelfs de Leuvense beiaard vierde mee en bracht dankzij een samenwerking met verschillende allochtone organisaties een multicultureel repertoire. Onder de titel ‘Fusion on bells’ klonk zo hun favoriete muziek vertaald op beiaard. Enkele groepen die zich vooraf inschreven, konden het concert live meemaken vanuit de beiaardtorens van de Sint-Pieterskerk en de Universiteitsbibliotheek.

De tiende Erfgoeddag in Leuven werd met het thema ‘FAKE’ waardig gevierd… en vastgelegd! Dertig CJP-jongeren volgden in de voormiddag een stoomcursus fotografie en maakten met deze pas verworven kennis eigenzinnige sfeerbeelden van de Leuvense Erfgoeddag. Het resultaat is te bekijken op flickr. Zes van deze foto’s, uitgekozen door een professionele jury, zullen in de loop van de volgende week verschijnen als nieuwe, originele Leuvense postkaarten.

Degreef Natacha
Foto door Natacha Degreef

Leen Persoons
Foto door Leen Persoons

Kwinten Rummens
Foto door Kwinten Rummens

Langer genieten van Erfgoeddag
Voor wie al dit bijzonders op Erfgoed(zon)dag gemist heeft, geen nood: een aantal tentoonstellingen lopen door! De tentoonstellingen in het stadhuis rond de zeven Leuvense wonderen, de zeven schepenen, de zeven geslachten en de zeven Fierlantsfoto’s van het Stadsarchief (Marco Mertens) lopen door tot eind mei, alsook de expo rond de zeven vrouwenportretten van vzw Cultureel Erfgoed Annuntiaten in de wandelzaal van het stadhuis.

Het Museum Abdij van Park toont nog tot 30 mei hoe liturgische kunst en interieur werd opgesmukt, geïmiteerd of verguld. De Universiteitsbibliotheek neemt met ‘FAK(E)SIMILE’ de kopij en haar origineel onder de loep, nog tot 11 juni. En in KADOC kan je nog tot 19 juni de onverwachte band tussen reclame en religie ontdekken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.