DAMIAAN, de toneelvoorstelling

Op woensdag 5 mei om 20u speelt Jo Decaluwe: ‘Damiaan’ – in het kader van de liturgische feestdag van Damiaan – in de kerk aan het Damiaanplein in Leuven.

Scherend langs de historische feiten en interessante anekdotes, vertelt de gestorven Damiaan de gebeurtenissen vanuit zijn gevoelsleven en zijn kijk op de mens. Zijn lijden is voorbij en hij is in de hemel. Hij kan op veel momenten in het stuk wat badinerend, lichtvoetig, monkelend de dingen beleven en in hard contrast plaatsen met z’n “God, hoe is zo iets mogelijk” verleden.

De mens op een zeer ziek stuk van de wereld, Molokaï, meer bepaald het “stuk of wat vierkante kilometer grote Kalawoo, de natuurlijke gevangenis, een landtong omringd door ruwe zee aan drie kanten en aan de vierde kant zwarte klippen”. Daar “werkt” hij voor zijn mensen. Veel lukt, maar er zijn evenveel tegenslagen en er is behoorlijk wat onbegrip. In het stuk zien we wel eens zijn woede uitbarstingen en de verwijten die hij krijgt van eigen overste en van de president van de gezondheidszorg.

De acteur in ‘DAMIAAN’ springt in het stuk van heden naar verleden, speelt, vertelt, is betrokken in het verhaal, dan weer beschrijvend, van grote emoties tot afstandelijk realisme. De hertaling en bewerking van dit stuk werd gemaakt door Jo Decaluwe, die de monoloog speelt. Hij liet zich voor de verhaallijn inspireren door de Amerikaanse toneelauteur Aldyth Morris die al sinds 1970 met allerlei studies en verhalen werkt rond Damiaan.

Deze avond gaat uitzonderlijk door in de kerk aan het Damiaanplein.

Toegang: 5 euro. Kaarten in voorverkoop te verkrijgen bij In & Uit.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.