Leuvense bibliotheek opent opnieuw haar deuren

Afgelopen dinsdag 3 mei opende de Leuvense bibliotheek in Tweebronnen opnieuw haar deuren. De bibliotheek was een dikke maand gesloten omwille van een grote veranderingsoperatie waarbij de ruimte efficiënter werd ingedeeld, de zelfuitleenbalies geïnstalleerd werden en ook het ticketloket van 30CC een plekje kreeg.

De eerste dag was een ware overrompeling. Maar liefst 3.000 mensen keerden terug naar hun vertrouwde boekenhuis om uitgeleende werken in te leveren en tussen de rekken te snuisteren op zoek naar nieuw leesvoer. Dat leverde 6.985 inleveringen op via de inleverautomaat en 5.769 uitleningen via de zelfuitleenbalies. Dat is een kwart meer transacties dan op een gewone drukke zaterdag. In de bibliotheek hadden ze niet meteen zo’n overrompeling verwacht, maar alles bleef onder controle.

Denise Vandevoort, schepen van cultuur: “De vernieuwde bibliotheek is vandaag voor 95% voltooid. We wilden de gebruikers daarom niet langer laten wachten dan nodig. Het is te verwachten dat we nog met een aantal kinderziektes zullen kampen, maar daarom draaien we proef deze maand. De officiële opening mét feest plannen we op 5 juni.

Ondanks de drukte waren de reacties overigens overwegend positief: “Het automatische uitleensysteem is een fijne nieuwigheid. Het is even wennen en ook even aanschuiven vandaag, maar ik denk dat het in de toekomst alles veel makkelijker zal maken,“ getuigt een enthousiaste bezoeker.

Achter de schermen wordt er naarstig verder gewerkt om de officiële opening extra luister bij te zetten. Ze wisten alvast de Leuvense schrijver Koen Peeters te strikken als keynote speaker. Stadstheatergezelschap Braakland/ZheBilding presenteert er de striphappening “Over naar jou”, Jan Verheyen komt praten over boek én film, en Tom Lanoye en Jan Vanheukelom gaan een gesprekje aan met Mark Schaevers over Zuid-Afrika naar aanleiding van de wereldbeker voetbal. De muzikale toets wordt verzorgd door Marble Sounds. Tussendoor passeert ook het ritmisch geweld van Lokomotiv.

Aan de nieuwe balie van 30CC maken ze zich ondertussen ook klaar voor de jaarlijkse stormloop. Voorlopig huist het team nog op hun oude vertrouwde stek in In&Uit Leuven, maar op maandag 7 juni starten ze officieel op de nieuwe plaats. Hun jaarlijkse seizoensbrochure is ter beschikking vanaf vrijdag 11 juni, abonnees vinden ze vanaf die dag in de brievenbus. De abonnementsformulieren mogen binnen gebracht worden vanaf zaterdag 19 juni om 10.00 uur, wanneer ook de online verkoop start. Een los ticket voor een voorstelling of concert is beschikbaar vanaf zaterdag 28 augustus.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.