Persbericht Leuven in Scène

Hieronder vinden jullie de integrale tekst van het persbericht uitgestuurd door Leuvenement vzw.

GROTE SPRONG, GROTE TEVREDENHEID

Leuven heeft een magisch weekend beleefd. De vierde editie van Leuven In Scène bracht volop sfeer en spektakel in de stad. Het internationale straattheaterfestival loopt over twee dagen – met een identiek programma op zaterdag en zondag – en is gratis.

Het unieke van Leuven In Scène is de combinatie van grote spektakels en kleine, intieme voorstellingen. Het fijne is dat het evenement ondertussen de hele stad – en regio – op de been brengt. Bovendien blijkt Leuven In Scène een grote konijnenpoot te hebben. Voor de vierde keer was het gedroomd weer voor een openluchtgebeuren.

De traditie en de omstandigheden hebben hun gevolgen. Leuven In Scène maakt een grote sprong van 80.000 naar 120.000 bezoekers (60.000 per dag). Het Ladeuzeplein in het hart van de stad had nog nooit zo vol gestaan. De afsluitende voorstelling van de Franse groep Ilotopie op de Leuvense Vaart lokte veel meer publiek dan mogelijk werd geacht.

Het was het enige nadeel van het grote voordeel dat Leuven In Scène een gratis en breed evenement is. En ook wil blijven. Zonder voorverkoop weet je pas op het moment zelf hoe groot de opkomst zal zijn. Het programma was deze keer al uitgebreid en er wordt in 2012 uiteraard rekening gehouden met de nieuwe situatie. Alles verliep overigens vlekkeloos. De hulpdiensten hebben geen noemenswaardige incidenten te melden.

Aan de artistieke kant is er grote tevredenheid.

  • Leuven In Scène bracht een eerste eigen productie uit de eigen stad. ‘Vroemmm’ van ARTBOEM bewijst dat Leuven met circusschool Cirkus In Beweging – een van de grootste in Europa – en groepen als Pyromantiek en ARTBOEM een sterk en veelbelovend circuspalmares aan het opbouwen is.
  • Leuven In Scéne kreeg ‘s namiddags een gloednieuw circusfestival voor de hele familie. ‘CircusBruul, World Of Broken Wonders’ bewandelde met verve de fijne draad tussen illusie en waarheid.
  • De grote spektakels losten de verwachtingen in. De luchtacrobaten van het Argentijnse Voala brachten poëzie hoog in de lucht. Ilotopie liet een wereld van gekke figuren en maffe voertuigen dobberen op het water van de Vaart. Bij de kleinere voorstellingen hadden vuurvrouw Lara Castiglioni (Entre Terre & Ciel), torenbouwer Georg Traber en de gothic buikdanseressen van Nadyka veel bijval.
  • Op het Stadhuis waren 150 gouden engelen geland van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl. Ze werden alle 150 te koop aangeboden voor het goede doel. Nog voor de start van Leuven In Scène was al uitgemaakt dat ze in de stad zouden blijven.

Leuven In Scène is er terug in groot ornaat op zaterdag 26 en zondag 27 mei 2012. Volgend jaar is er tijdens het Pinksterweekend het veel intiemere Stadscircusfestival dat volledig focust op straattheater en circus.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.