Ereburgerschap zuster Jeanne Devos

Op 1 juni schenkt de stad Leuven zuster Jeanne Devos de titel van “ereburger van de stad Leuven”. Haar organisatie, de National Domestic Workers Movement, bestaat in 2010 25 jaar en bovendien werd Jeanne Devos dit jaar 75.

De viering vindt plaats om 18 uur in de Promotiezaal van de KULeuven. Na de viering trekt het gezelschap naar M. Kinderen uit het Leuvense zorgen ervoor dat het parcours een extra feestelijke tintje krijgt: ze zullen de stoepen versieren met kleurrijke krijttekeningen. In M vindt een veiling plaats ten voordele van het Jeanne Devos Fonds. Tijdens deze veiling worden speciale kunstwerken geveild van een aantal Leuvense organisaties die met kansarme kinderen werken om eenvoudige beeldjes in klei te maken. Daarna werden kunstenaars aangesproken om aan de slag te gaan met de beeldjes. Onder anderen Luk Versluys, Sam Dillemans, Wouter Deprez, Paul Baeten Gronda en Koen Vanmechelen werken mee. Deze kunstwerken worden geveild ten voordele van het Zuster Jeanne Devos Fonds.

De stad Leuven erkent het werk van Jeanne Devos door haar het ereburgerschap van de stad aan te bieden, naast Honoré van WayenBergh, Roger Dillemans, Gaston Geens, René Depret, Roger Oosterlinck en Marc Vervenne. “Zij is dus de eerste vrouw die deze titel krijgt. De stad Leuven schenkt naast de titel ook 100.000 euro.
Zuster Jeanne Devos gaf aan dat ze daarmee een doorgangshuis wil bouwen in Mumbai. In het doorgangshuis zullen moeders en kinderen opgevangen worden voor een korte periode.”
zegt schepen Dirk Vansina.

Zuster Jeanne Devos heeft geen gemakkelijke weg afgelegd. 25 jaar geleden startte ze met 6 dienstmeisjes die als huishoudsters in slaafse omstandigheden moesten werken. Zuster Jeanne heeft veel tegenkanting en onbegrip gekend om dat systeem aan te klagen. Maar ze heeft bereikt dat de problematiek door de Indiaase regering erkend wordt. De Domestic Workers krijgen nu een politieke en sociale plaats. Huisarbeid is nu in Indië officieel erkend als arbeid; kinderarbeid is nu officieel verboden.
Maar er is nog werk aan de winkel.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.