Mini-bierproeffestival van de Leuvense Biertherapeuten

De Leuvense Biertherapeuten organiseren voor de derde maal een klein mini-bierproeffestival op 5 juni 2010 vanaf 18u in ’t Vliegend Varken (Bogaardenstraat 24). Op dit festival kan je proeven van 7 buitenlandse bieren, 8 gloednieuwe of speciale bieren en 9 klassiekers. Toegang is gratis. Vanaf 21 uur speelt DJ Yves de pannen van het dak met hits uit de jaren 70, 80 en 90.
De opbrengst van deze avond gaat naar de Wissel in Leuven. De Wissel is een begeleidingscentrum voor tienermeisjes tussen 12 en 21 jaar. Daar leren ze zich terug integreren in de maatschappij, door onder andere het aanleren van zelfstandig wonen en werken.

7 x Het Buitenland
Niet enkel België kan goede bieren brouwen, maar ook andere landen hebben lekkere bieren. Ook dit jaar zijn er bieren uit de hele wereld. Zo kan je proeven van Amager Batch One van brouwerij Amager Bryghus uit Denemarken. Daarnaast konden ze de hand leggen op een kleine oplage “Revelation Cat, The Woodwork Series” uit Italië. Nederland is vertegenwoordigd door 2 bieren, De Molen Amarillo en Emelisse Imperial Russian Stout. Uit Michigan, USA, wordt de Founders Double Trouple IPA geserveerd. En uit Duitsland is er een originele bewerking van een Berliner Weisse: Abraxas. Alle buitenlandse bieren worden geserveerd in kleine proefglaasjes van 15 cl.

8 x Speciallekes
Bij de gloednieuwe of speciale bieren zijn er enkele heel speciale bieren uit de streek. Zo wordt Himelein van Brouwerij Vissenaken uit Vissenaken geserveerd. Dit is een van de kleinste brouwerijen van België. Er wordt slechts éénmaal per maand gebrouwen, telkens 200 liter. Een even kleine brouwerij is Brouwerij kortrijk-dUtsel uit Kortrijk-Dutsel, vlakbij Holsbeek. Het bier is, volgens de brouwer, een ideaal aperitiefbier. Natuurlijk mag Jack-Op niet ontbreken. Jack-Op is lange tijd het studentenbier bij uitstek geweest en werd uitvoerig bejubeld door Ernest Claes. Sinds kort wordt het bier, onder impuls van Dirk Claes, terug gebrouwen, dit maal bij Boon in Lembeek. Daarnaast wordt nog De Holsbeekse Lentetripel van De Vlier uit Holsbeek geserveerd. Van dit bier werden slechts 1000 flessen gebrouwen.
Liefmans on the Rocks van Liefmans uit Oudenaarde is ook een specialleke. Dit bier moet, volgens de brouwerij, geserveerd worden als een cocktail. We hebben er dan maar een lekkere biercocktail van gemaakt. Kasteelbier Cuvée du Chateau van Van Honsebrouck uit Ingelmunster is een bier, dat door een uniek procédé, smaakt zoals een goed bewaard Kasteelbier van 10 jaar oud. En uit Nederland komt Urthel Saissoniere van De Leyerth. Tot slot is er als primeur het laatste nieuwe bier van de Struise Brouwers. De Struise Brouwers werden in 2008 uitgeroepen tot beste brouwers ter wereld. Het bier, Saint Amatus 12, is een quadrupel van bijna 12 graden, een klepper van formaat.

9 x Klassiekers
De klassiekers bevatten ronkende namen zoals Duchesse de Bourgogne, Witkap Pater Stimulo, Houblon Chouffe, Westmalle Tripel, Avec les Bons Voeux, Abbaye de Forrest, Hector Tripel, Girardin Oude Geuze en Sint-Bernardus Abt, de beste kopie van West-Vleteren 12. Kortom, een goede selectie van de beste bieren van dit moment.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.