Officiële opening Vlaamse bioweek in Leuven

Op zaterdag 5 juni ging de Bioweek feestelijk van start op een biobraderij in de Diestsestraat. In aanwezigheid van burgemeester Louis Tobback, Monique Swinnen, gedeputeerde land- en tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant, Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant en de Leuvense schepen voor Handel en Landbouw Els Van Hoof werden ettelijke flessen cava ontkurkt die een glazen piramide (en de straat) lieten volstromen met cava.  Vervolgens mocht onze Leuvense burgemeester zelf een gezond biosapje maken op de sappentrapper. Ondertussen schoven 100 winnaars van de ontbijtwedstrijd aan tafel voor biologische heerlijkheden, bereid door biokok Geert Groffen.

Om 10.30u organiseerden BioForum Vlaanderen, de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat een gezamenlijke persconferentie over het nieuwe projecten ‘Bio zoekt Keten’ en werd een stand van zaken gegeven over het lopende omschakelingsproject ‘Bio zoekt Boer’.

Tijdens de biobraderij zetten biologische en ecologische handelszaken zoals Hempmade, Anders Getint, Doekjes en Broekjes en Veeakker hun biologische en duurzame waren in de kijker. Het DJ-duo Vicky en Marcel zorgde voor de klassiekers van weleer om dit alles op te luisteren.

Opening Vlaamse Bioweek

Opening Vlaamse Bioweek

Opening Vlaamse Bioweek

Opening Vlaamse Bioweek

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Officiële opening Vlaamse bioweek in Leuven”

Bielen Frank
(on juni 14th, 2010 at 15:01)

Beste

wij zijn heel erg fier te horen dat onze klant het bolhuis dit jaar is gaan lopen met de bio award
het is in ons ecologisch en bio verwerkend bedrijf
een eer om de winnaars van 2008 en 2010 in ons bezit
te hebben
dit is heeft echter een bittere nasmaak nadat ik te horen
kreeg dat er een zekere VEEAKKER op de opening stond van de bio week dit is een organisatie die al 20jaar de waas van bio rond zich hangt en tot de dag van vandaag nog geen euro aan bio heeft betaald
zelf waren wij aan het overwegen om het bio garantie label te betalen niet mis te verstaan we zijn al gecontroleerd door certisys
bij deze gaan we dit zeker niet doen en de eerst volgende jaren ook niet
Ik heb al 3 van mijn bio klanten gesproken en zij zijn er ook niet over te spreken
ik begrijp het niet goed er zijn bio slagers en verwerkers genoeg geef deze mensen een kans
ik dacht niet dat het bij bio om de grote van een bedrijf te doen is
maar deze indruk krijg ik nu wel
ik dacht dat kleine en gezins bedrijven hier een voorang op krijgen µ

spijtig maar ik heb het mis

met ontroerde groeten
Frank Bielen bvba
boschelstraat 68
3724 vliermaal

 
Petra Tas
(on juni 16th, 2010 at 8:21)

Reactie van de organisator BioForum Vlaanderen.

Als organisator trachten we de opening van de Bioweek doorheen de jaren in elk van de verschillende provincies aan bod te laten komen. Na Hasselt en Gent wilden we dit jaar de vraag vanwege Vlaams-Brabant honoreren. Temeer omdat zij al jaren niet aflatend de bioweek steunen. We keken of er reeds een waardevolle activiteit in Leuven was en hoe we die konden versterken met ons openingsevent. Zo kwamen we in de Diestsestraat waar een aantal (eco)handelaars de handen in elkaar geslagen hadden voor het opzetten van een ecologische markt. Ook Veeakker hoorde bij deze handelaars.

Bovendien zetten we dit jaar sterk in op samenwerking met andere organisaties om zo het maatschappelijk draagvlak voor bio te vergroten. In het jaar van de biodiversiteit zochten we samenwerking met daarvoor relevante organisaties en zo kwamen we bij Natuurpunt. Veeakker commercialiseert het vlees van de dieren die in de natuurreservaten van Natuurpunt grazen en bracht op de markt ook informatie van Natuurpunt.

Het plaatje scheen dus te kloppen: handelaars die ecologisch verantwoorde producten aanbieden op een markt en samen met ons de bioweek in gang willen trekken.
Wat echter niet klopt, en daarin heeft u gelijk, is het feit dat Veeakker soms de term ‘biologisch’ in de mond neemt, terwijl zij daarvoor niet gecertificeerd zijn. Het is niet voldoende ecologisch of biologisch te werk te gaan; iedereen die voedingsproducten als biologisch op de markt wil brengen, hoort zich te laten controleren. Pas nadat hij een certificaat van een bevoegde controleorganisatie in handen heeft, mag hij de wettelijk beschermde term ‘biologisch’ hanteren.

Veeakker heeft het recht ‘natuurvlees’ op de markt te brengen zonder gecertificeerd te zijn, maar niet ‘biologisch’ vlees. En door Veeakker als één van de ecologische handelaars op de uitnodiging te zetten van de opening van de Bioweek, heeft BioForum Vlaanderen de verwarring omtrent Veeakker versterkt.
Wij nemen deze terechte bemerking mee als aandachtspunt in onze werking en zullen niet nalaten ook tav Veeakker nogmaals te benadrukken dat de term bio beschermd is.

BioForum Vlaanderen, http://www.bioforum.be