Leuven bekroont Braakland/ZheBilding en fABULEUS met de titel ‘stadsgezelschap’

In Leuven wordt podiumkunst op hoog niveau gecreëerd. Muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en theater- en dansgezelschap fABULEUS worden nu voor hun puik werk bekroond met de titel ‘stadsgezelschap’.

Vanaf 10 juni mogen zowel Braakland/ZheBilding als fABULEUS zich officieel ‘stadsgezelschap’ noemen. De samenwerking met de stad Leuven loopt minimum tot en met 2013 en is veel meer dan een leuke spielerei. Denise Vandevoort, schepen van cultuur, licht toe: “De effectieve ondersteuning die de stad biedt, heeft drie belangrijke speerpunten. Er is de structurele subsidie, daarnaast geeft de stad productieopdrachten aan de gezelschappen én komt ze ook financieel tussen in de huisvesting. Uiteraard zal er op communicatief vlak samengewerkt worden én bovendien zal er ook een nog hechtere samenwerking zijn met cultuurcentrum 30CC. 30CC biedt daarbij onder meer repetitieruimtes en technische ondersteuning. Braakland/ZheBilding en fABULEUS streven er op hun beurt naar premières, waar mogelijk, in Leuven op te voeren. Zonder in te boeten aan artistieke of inhoudelijke vrijheid trachten ze ook aan (culturele) projecten van de stad deel te nemen.”Hoe ervaren Stijn Devillé en Adriaan Van Aken, beiden artistiek leider bij Braakland/ZheBilding en Dirk De Lathauwer, artistiek leider van fABULEUS hun ‘ambassadeursschap’?

Wat betekent het voor jullie ‘stadsgezelschap’ te zijn?
Adriaan: “Ik beschouw het als een vorm van erkenning voor een gezelschap dat al tien jaar goed bezig is in de stad en in het hele land. Activiteiten als onze concertreeks ‘De Vrijdagen’ of onze locatievoorstelling ‘Naast’ doen de stad leven. En waardering als de Taalunie Toneelschrijfprijs voor ‘Hitler is Dood’ straalt af op heel Leuven. Al is het maar omdat Stijn een Leuvenaar is. Een kwestie van chauvinisme.”
Stijn: “De afgelopen jaren hebben we zowat alle mogelijke plekken in de stad bespeeld en trokken de stad bijna letterlijk het theater in door haar tot onderwerp van ‘Naast’ te maken. De stad heeft dat opgepikt en wil dat honoreren. ‘t Is dus een soort wisselwerking.”
Dirk: “Ik denk dat zowel Braakland/ZheBilding als fABULEUS Leuven de laatste jaren inderdaad mee op de artistieke kaart hebben gezet. We moeten daar niet te bescheiden over zijn. De stad erkent ons nu ook officieel als een troef. fABULEUS is al van bij haar ontstaan een broedplaats voor (jong) theater- en danstalent. En in binnen- en buitenland weten ze dat we vanuit Leuven werken. We verkondigen dat ook enthousiast.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Adriaan: “Vooral voortdoen zoals we bezig zijn!”
Stijn: “We hebben al een stevige traditie in samenwerken met andere Leuvense huizen. Die willen we blijven verder zetten. In het volgende seizoen spelen we dan ook quasi overal in Leuven: ‘Gevoelige Mensen’ in M, ‘Dansen Drinken Betalen’ in Het Depot, ‘Klopterop’ en ‘Dwaallicht’ in 30CC/Wagehuys, … We willen bovendien de toeschouwer ook permanent uitnodigen om te komen kijken. Braakland/ZheBilding zou op termijn graag bereiken dat Leuvenaars het gevoel krijgen: dit is ons gezelschap.”
Dirk: “Ik zou het ook fantastisch vinden mocht het moment komen dat elke jongere uit Leuven een voorstelling van ons zou kunnen zien en daardoor misschien de smaak van de podiumkunsten te pakken krijgt. We willen zeker een belangrijke relatie aangaan met het onderwijs. En verder hoop ik dat we getalenteerde jongeren en interessante artiesten naar hier kunnen blijven halen om samen te werken in onze nieuwe uitvalsbasis: het Openbaar Entrepot.”

Hoge ogen
Beide Leuvense gezelschappen timmeren al jaren aan de weg en gooien hoge ogen in heel Vlaanderen en daarbuiten. fABULEUS werd in 2005 én in 2008 genomineerd voor de Vlaamse CultuurPrijzen. Stijn Devillé van Braakland/ZheBilding kreeg eind 2009 voor ‘Hitler is dood’ nog de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het beste nieuwe stuk in het Nederlands taalgebied.

Met het toekennen van de titel ‘stadsgezelschap’ wil de stad Leuven zijn waardering voor het werk van beide gezelschappen officieel laten blijken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.