Fietshappening Leuvense fietsvriendinnen

20 allochtone vrouwen en 5 autochtone vrouwen uit Leuven ontmoetten elkaar gisteren (maandag 21 juni) in het provinciedomein in Kessel-Lo voor de fietshappening van het project ‘Fietsvriendinnen’. Voor de allochtone vrouwen was deze dag een bekroning van een cursus waarin ze leerden fietsen. Met een fietstocht door Wilsele vierden ze deze prestatie en nodigden ze de autochtone vrouwen van Leuven uit om volgend jaar als fietsvriendin verder met hen te oefenen.

Voor schepen Mohamed Ridouani is dit een zeer belangrijk initiatief. “Niet alleen omdat de deelnemers nu kunnen fietsen, maar ook omdat ze door samen dingen te doen, van elkaar leren en sterker in het leven staan.” Hij bedankte de vrijwilligers die deze dames letterlijk en figuurlijk vooruit helpen. “Ik wil jullie ook aanmoedigen om te eisen waar je recht op hebt. Als je als nieuwkomer ondersteuning nodig hebt, moet je dat zeggen.”

Enkele fietsvriendinnen blikten terug op het afgelopen jaar. Tania vindt het leuk dat ze haar fietsvriendin kan helpen: “We begonnen op een klein wegje. We gingen steeds een beetje verder, om uiteindelijk door de stad te fietsen.” Ook Agnes begeleidde haar fietsvriendin tijdens de fietslessen. “En na de les gingen we een tasje koffie drinken en vertelden we over onze familie enzo.” De allochtone vrouwen leerden meer dan alleen maar fietsen. “Ik kan nu ook beter Nederlands spreken”, vertelt Elleni.
Meer dan 10 vrouwen schreven zich al in om volgend jaar deel te nemen. Het project ‘Fietsvriendinnen’ is steeds op zoek naar vrouwen met fietservaring die samen met een kersverse fietser op pad willen gaan.

Fietslessen voor allochtone vrouwen
De integratiedienst van de stad Leuven organiseert al enkele jaren fietslessen voor allochtone vrouwen. Deze vrouwen willen erg graag leren fietsen omdat ze beseffen hoe handig, leuk en gezond fietsen is. Het bevordert ook hun autonomie en maatschappelijke integratie. Vaak bestaat er evenwel een grote drempel bij de cursisten om zich als fietser alleen in het dagelijkse verkeer te begeven. “Ik ben blij dat ik heb leren fietsen”, zegt cursiste Qubeka, “maar de straat durf ik nog niet op.”

Fietsvriendinnen
Om deze drempel te verlagen werd in 2008 het project ‘Fietsvriendinnen’ gelanceerd. Allochtone en autochtone vrouwen vormen fietskoppels en werken samen aan fietsvaardigheid en fietservaring. Voor beiden is het een fijne en gezonde vrijetijdsbesteding en een boeiende kennismaking met een andere cultuur. Miryam Verhaegen licht toe waarom KVLV in het project stapte: “KVLV vindt het belangrijk dat wij als Vlaamse vrouwen nieuwkomers helpen bij wat ze nog niet kunnen en dat we leren van elkaar.”

En durven de fietsvriendinnen na het project wel op straat fietsen? Fietsvriendin van het eerste uur Yin Ching antwoordt volmondig ‘ja': “Ik ben helemaal van Gasthuisberg, aan de andere kant van de stad, naar hier gefietst!” En dat wordt terecht op applaus onthaald…

Fietsvriendinnen is een initiatief van de integratiedienst van de stad Leuven, de KVLV en van Mobiel 21 vzw en loopt in samenwerking met S-Sport.

Inschrijven
Vrouwen die willen deelnemen aan de fietslessen of aan Fietsvriendinnen, kunnen zich aanmelden bij de integratiedienst of de KVLV.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.