Marco Mertens lanceert stadsfotograaf.be

Tijdens Kulturama 2010 stelde de stad Leuven Marco Mertens aan als stadsfotograaf. In zijn rol als cultureel ambassadeur realiseerde Mertens in amper vier maanden tijd al aardig wat projecten. Zijn jongste telg is het project www.stadsfotograaf.be.

Www.stadsfotograaf.be wordt een interactieve site waarop de stadsfotograaf en bij uitbreiding alle fotografieprojecten in Leuven een plaats krijgen. De site is opgebouwd rond drie grote pijlers: projecten van, met of door Marco Mertens, activiteiten rond fotografie en foto’s, veel foto’s.
Marco Mertens: “Als stadsfotograaf heb ik twee grote ambities. Ik wil zoveel mogelijk fotografen betrekken bij heel het proces én ik wil Leuven in beeld brengen. Deze website is daarop een quasi perfect antwoord.”

PLATFORM
In het luikje over Marco vind je informatie in tekst en beeld over de projecten die de stadsfotograaf initieert. Tegelijkertijd wil de website ook een platform zijn waar de activiteiten van de talrijke fotoclubs die de stad rijk is, op aangekondigd worden. Daarnaast is er ruimte voor foto’s van bezoekers. Dat kunnen zowel fotografen als leken zijn. Elke dag wordt er een ander beeld centraal gezet, een beetje volgens het principe van de website van fotografencollectief drieduizend. Eén van de mensen achter de schermen is dan ook Pieter Jelle De Brue van drieduizend: “Het ligt inderdaad in dezelfde lijn, maar deze site moet zowel een verbreding als een verdieping zijn. We willen eigenlijk een gigantische collectie foto’s verkrijgen waarin je zowel in tijd als in ruimte kan zoeken zodat je uiteindelijk bepaalde plekken in Leuven door de tijd heen kan zien evolueren.”

STADSFOTOGRAAF 2.0
“We willen de website ook gebruiken om oproepen voor projecten en fotografiewedstrijden op te lanceren,” vervolgt Mertens. “We hebben er een paar bijzondere in de pipeline zitten waaraan eigenlijk iedereen kan deelnemen, dus het is zeker de moeite om regelmatig eens te komen kijken op de site. Tegelijkertijd vind je er ook een link naar de facebook van de stadsfotograaf. Die facebook vinden we belangrijk omdat we een echt en hecht netwerk willen creëren rond fotografie in Leuven. Facebook is daarvoor de perfecte tool.” De facebookgroep rond de stadsfotograaf werd gelanceerd tijdens Kulturama en heeft ondertussen al aardig wat fans.

Om de twee jaar wordt een nieuw gezicht tot cultureel ambassadeur gekroond tijdens Kulturama, de culturele hoogdagen van Leuven. Die mag binnen zijn/haar discipline twee jaar lang nieuwe initiatieven opzetten, al dan niet op vraag van of in samenwerking met de cultuurhuizen van de stad. De drager van de eretitel – een titel voor het leven – duidt ook zijn/haar opvolger aan. Van stads-dj Jimmy Dewit (2006-2008) ging het naar stadskok Jeroen Meus (2008-2010). Die koos voor stadsfotograaf Marco Mertens.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.