Wijk voor de fiets

Op zaterdag 30 mei 2009 verzamelden 1200 fietsers op het Martelarenplein om meer aandacht te vragen voor fietsveiligheid in de Leuvense regio. Bij deze gelegenheid werd het fietsmanifest overhandigd aan minister Kathleen Van Brempt, gouverneur Lode De Witte en ettelijke schepenen en burgemeesters van Leuven en omliggende gemeenten.

Om het signaal te geven dat fietsveiligheid belangrijk blijft, wordt dit jaar “de 24 uren van Wijk voor de Fiets” georganiseerd. Het evenement start op zaterdag 25 september 2010 om 18 uur, en sluit aan bij “Leuven autovrij” dat doorgaat op zondag 26 september vanaf 10 uur tot 18 uur. Onder impuls van het stadsbestuur van Leuven zal de hele binnenstad (met inbegrip van de binnenring) dan autovrij zijn.

Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen warm te maken om in groep minstens 1 fietstoer te doen op de ring van Leuven (die is 7 kilometer lang). Reken op een fietstocht van een goed half uur, gelet op de lichte hellingen. Je kan hierbij een vrije bijdrage geven voor vzw ZEBRA (bv 1 euro), die zich inzet voor opvang van jonge verkeersslachtoffers. De organisatie wil er voor zorgen dat er gedurende 24 uur altijd iemand aan het fietsen is voor de actie. Nadien (of voordien) kan je deelnemen aan de vele andere activiteiten die zullen doorgaan in de stad in kader van “Leuven autovrij”.Vertrekpunt is het Martelarenplein, waar de infostand zal staan en de inschrijving gebeurt. Om de fietsers te spreiden over de 24 uren wordt gewerkt met reservatie van starturen voor de groepen. De starturen en de reservaties worden weergegeven op de website www.wijkvoordefiets.be. Om een gewenst startuur te reserveren stuurt u een mailtje naar wijkvoordefiets@gmail.com, waarna u een bevestiging ontvangt. Individuele fietsers kunnen altijd naar het Martelarenplein komen, en aansluiten met een groep.

Enkel individuele fietsers (of kleine groepjes van maximaal 3 fietsers) kunnen deelnemen zaterdagavond en -nacht, als de ring nog niet autovrij is. Men moet dan op het fietspad rijden en alle verkeersregels volgen. In het donker is een fluovestje een must, en een fietshelm een aanrader. Groepen worden enkel aanvaard op zondag vanaf 10 uur, als de ring autovrij is.

Mobiliseer dus nu je wijk, school, jeugdvereniging of bedrijf, en kom met zo veel mogelijk fietsers de actie ondersteunen, en vergeet niet je startuur te reserveren.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Wijk voor de fiets”

Tom
(on juli 2nd, 2010 at 11:10)

Wij doen zeker mee. En het is nodig : elk jaar nog vallen er dodelijke slachtoffers op de Leuvense ring.
Tot dan.