Candice Breitz – New York, New York

In New York, New York (2009) toont Candice Breitz beelden van twee theaterperformances vertolkt door vier identieke tweelingen. Breitz liet elk tweelingkoppel tijdens intensieve karakterontwikkelingssessies samen een personage bedenken. Dit personage vertolkten ze vervolgens elk om beurt tijdens twee verschillende geïmproviseerde theaterperformances in kader van het Performa festival in New York.

Zo focust New York, New York op overeenkomsten en verschillen en bevraagt het het unieke van een verhaal of een voorstelling. Het eerste deel van de dubbelinstallatie in STUK bestaat uit vier kortfilms die de karakterontwikkeling van elk tweelingpaar documenteert. Het tweede deel toont parallelle projecties van de twee voorstellingen die tonen hoe de afzonderlijke casts improviserend omgaan met het brengen van hun karakter op scène.

De spanning tussen realiteit en spel, en de fragiliteit van individualiteit is een rode draad doorheen het werk van Candice Breitz (°1972 Johannesburg; woont en werkt in Berlijn). In haar videoinstallaties onderzoekt ze noties als identiteit, realiteit en spel. De video’s bestaan uit eigen filmopnames en bestaand filmmateriaal dat ze digitaal bewerkt. Haar werk is onder meer begaan met de narratieve structuur van Hollywoodfilms, de cultus rond bekende personen en de uitdaging van individualiteit in de hedendaagse mediacultuur.

Openingsuren
Van 9 september tot 12 november
Woensdag en donderdag: 14:00 – 21:00, vrijdag tot zondag: 14:00 – 18:00, maandag en dinsdag gesloten

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.