Mayombe. Meesters van de magie

Van 8 oktober 2010 tot 23 januari 2011 in M.

Mayombe. Meesters van de magie presenteert zeldzame beelden en objecten uit een uitzonderlijke voor het grote publiek nog onbekende Congolese verzameling die eigendom is van de K.U.Leuven, de Université catholique de Louvain (UCL) en het Koninklijk museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, brengt M Leuven deze waardevolle objecten voor het eerst samen in één tentoonstelling.

Leo Bittremieux, missionaris van Scheut, leefde en werkte omstreeks 1910 in Mayombe, een bosrijk gebied ten noorden van de monding van de Congostroom. Hij verrichtte er niet alleen missiewerk, maar verzamelde er ook honderden beelden en objecten die door de plaatselijke bevolking – de Yombe – werden vervaardigd. Deze stukken werden naar de Leuvense universiteit versleept. Daar kwamen ze terecht in het etnografische museum, waar onder meer de koloniale ambtenaren werden opgeleid. In de loop van de twintigste eeuw verhuisden ze herhaaldelijk en bij de splitsing van de Leuvense universiteit in de jaren 1960 werd de waardevolle collectie tussen de scheidende partijen verdeeld.

De unieke en fascinerende beelden verdwenen vervolgens voor jaren in de universitaire depots. Slechts zelden werden ze aan het publiek getoond. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid brengt museum M in Leuven ze nu opnieuw voor het voetlicht. De collectie wordt aangevuld met enkele topstukken uit het KMMA die ook in dezelfde periode en hetzelfde gebied door Bittremieux werden verzameld.

Mayombe. Meesters van de magie toont in de eerste plaats de fascinerende schoonheid van deze rituele objecten maar ook de betekenis en de context worden toegelicht. De krachtbeelden waarmee de hulp van de geesten werd gevraagd, de voorwerpen die bij initiatierituelen werden gebruikt, de moeder-en-kindbeelden en de grafsculpturen geven de bezoeker een kijk op het functioneren van de samenleving in Mayombe omstreeks 1910. De magische uitstraling en de kracht van de beelden getuigen van een bijzonder rijke cultuur die vandaag nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.