Oude tarwerassen tijdens Open Monumentendag

Vertoning in de Abdij van Park op 12 september, Open Monumentendag 2010: twee documentairefilms in (nederlandstalige) première over oude maar moderne tarwerassen. Doorlopende vertoning, gratis toegang, tegelijk ecologische markt op het binnenplein.

Recent stelden onderzoekers van Wageningen Universiteit vast dat oudere tarwerassen geen toxische gluten bevatten. Ze bevestigen daarmee wat pionier-tarweboeren in heel Europa al jaren weten. Deze oudere rassen zijn bovendien ziekteresistent en toepasbaar in kostenbesparende ecologische landbouw die geen nood heeft aan agrochemie.

Wervel vertoont samen met Voedselteams tussen 14h en 18h doorlopend twee korte documentairefilms, met nederlandstalige ondertiteling:

La clé volée de la cité du grain (De verloren sleutel van de graanstad, 26 min, 2009) volgt de Siciliaanse boer Giuseppe Li Rosi die oude tarwerassen inschakelt in biologische landbouw om brood en pasta van te maken. Hij vertelt het verhaal van zijn bedrijf en zoemt uit naar de wereldvoedselproblematiek.

Les blés d’or (Gouden graan, 34 min, 2004) werd in Frankrijk gemaakt in samenwerking met het Réseau Semences Paysannes (Zaad in boerenhanden). De film snuift de sfeer op van een ontmoeting tussen boeren, bakkers, wetenschappers en dietisten over hun gezamenlijke passie: tarwe. Glutenintolerantie, de geschiedenis van tarwe, de oude rassen en de kunst van zuurdesembrood worden op een inspirerende manier aan elkaar gelinkt. De grote agrobiodiversiteit in tarwe en de daaraan gekoppelde kennis is praktisch verdwenen met de genetische erosie in de landbouw de laatste eeuw.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.