Open monumentendag – Remysite

Na een nat boottochtje brak de zon aarzelend door de wolken. We lieten ons rondleiden door Wijgmaal, oftewel Remydorp. Overal heeft de paternalistische bedrijfsleider Edouard Remy (1818-1896) zijn sporen nagelaten. Remy was tegelijk een overtuigd katholiek en een liberaal, een merkwaardige combinatie. Hij zorgde voor allerlei extra voorzieningen voor zijn arbeiders, maar bond ze daardoor ook met handen en voeten aan het bedrijf. Zo bouwde hij zijn eigen treinstation, een postkantoor, een grote feestzaal en natuurlijk de mooie fabrieksgebouwen zelf, waarvan de 43 meter hoge silotoren met de reclamekoepel het meest opvallende is.

Open monumentendag 2010 - Remysite

Open monumentendag 2010 - Remysite

Open monumentendag 2010 - Remysite

Open monumentendag 2010 - Remysite

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.