Architectuurwandelingen

De Architectuurpublicatie Leuven 2006-2010 stippelt een unieke architectuurwandeling uit voor wie Leuven met een nieuwe blik wil verkennen. De wandeling gaat door straten en stegen, parken en pleinen, maar soms ook door gebouwen die gedeeltelijk publiek zijn. Gebouwen en openbare ruimte die zich tot elkaar verhouden. Jan Wijle (°1949 in Amsterdam) woont in Den Haag en Tremelo en was tot september 2009 hoofd architectuur en kunst in de openbare ruimte van Stroom Den Haag. Hij stippelde voor Stad en Architectuur een wandeling uit door Leuven langs recente architectuur.

Je kan het pad van Jan Wijle volgen, lees en bekijk zijn wandeling in de publicatie ‘Hedendaagse Architectuur Leuven’. Of wandel mee met de gidsen van Stad en Architectuur op 4 wandeldagen in oktober, twee zondagen, twee zaterdagen:

  • zo 10/10/2010 om 10u (tot 12u) en 15u (tot 17u)
  • zo 17/10/2010 om 10u (tot 12u) en 15u (tot 17u)
  • za 23/10/2010 om 10u (tot 12u) en 15u (tot 17u)
  • za 30/10/2010 om 10u (tot 12u) en 15u (tot 17u)

INSCHRIJVEN verplicht via kristel.putseys@stadenarchitectuur.be

INFO: www.stadenarchitectuur.be, t +32 16 22 22 49 +32 (0)16 22 22 39

Bookmark and Share

Er zijn 7 reacties op “Architectuurwandelingen”

GEENS GABY
(on oktober 15th, 2010 at 10:59)

ik heb geprobeerd jullie telefonisch te bereiken maar ik was verbonden met het notariaat van NOTARIS BOSMANS blijkbaar een fout nummer
as zondag wordt er een architectuur wandeling georganiseerd zijn daar er nog plaatsen bechikbaar ?
dit bericht geldt niet als inschrijving

 
Ellen
(on oktober 15th, 2010 at 12:15)

Stad en Architectuur vzw
Rijschoolstraat 4/201
3000 Leuven

tel: 0032 (0)16 22 22 39
fax: 0032 (0)16 22 21 08

e-mail: info@stadenarchitectuur.be
website: http://www.stadenarchitectuur.be

het telefoonnummer stond idd fout, heb t aangepast

 
Joris
(on november 15th, 2010 at 20:27)

Hoog tijd dat Leuven ophoudt met het neerpoten van al die lelijke schoendozen. Zelfs de Sovjet gebouwen zien er vrolijk en enigszins smaakvol uit, in vergelijking met wat hier aan gedrochten oprijst. Het kan gewoon niet lelijk genoeg zijn. En of het past in de omgeving speelt ook al geen rol. Niet overtuigd? Kijk maar eens naar de kop van Kessel-Lo: grauwgrijs, een walgelijk stofcollecterend patroon langs de straatkant, hotels bekleed met schroten waarvan de lelijkheid afspat en alles is scheef. Rechte hoeken moeten al helemaal niet meer. De arrogantie waarmee architecten met hun nietszeggend wauweltaaltje menen de domme goegemeente te moeten overtuigen van hun groot gelijk is even aanstootgevend als hun ‘artistieke prestaties’. Daar komt toch geen kat naar kijken!? Toen Parijs in de 19de eeuw door Haussmann heraangelegd werd, vond men zijn bouwsels allicht ook wat modern. Maar die man (of zijn architectenploeg) had smaak. De Eiffeltoren is ook niet mooi te noemen, maar het is wel iets spectaculairs. Deprimerende schoendozen spectaculair? Laat me niet lachen. Van mij mogen al die schoendozen snel weer gesloopt worden.

 
Ellen
(on november 16th, 2010 at 10:17)

hmm. ik snap je redenering. erg gezellig voelen die grijze betonnen blokken er niet uit. en het geasfalteerd plein aan het einde/begin van de voetgangerstunnel is al helemaal deprimerend. maar ik wil toch nog graag even wachten tot het af is.

en hopelijk komt er snel een kiss & ride, want die toestand aan de kbc & gb express is voor een fietser soms toch wel erg vervelend.

 
Joris
(on november 16th, 2010 at 13:31)

Ik hoop vooral dat er zoveel mogelijk groen aangeplant wordt. Dat zal het geheel (ondanks de saaie gebouwen) toch een vrolijk aspect geven. En inderdaad: graag opnieuw een kiss & ride :-)

 
Carolien
(on november 18th, 2010 at 22:30)

Het benedenplein in Kessel-lo moet nog aangelegd worden, het huidige asfalt en zo is voorlopig. En, alhoewel ik de grijze patronen van de nieuwbouw ook niet geslaagd vind, is er heus wel wat kleur te bespeuren op die nieuwe blokken aan de Kop. Een Kiss & Ride is echt een groot gemis in de buurt van het station. Die auto’s aan de KBC en de GB express zijn echt verschrikkelijk vervelend. Ik hoop dat hier snel iets aan gedaan wordt.

 
Yves
(on november 21st, 2010 at 13:35)

Met schoendozenargument ben ik het niet eens. Die gebouwen hebben echt wel kwaliteit (ok, daarover kan en moet je vooral discussiëren, maar banaal kan je het niet noemen). De stofvergaringsgevels, ik vrees dat dat bewaarheid zal worden: geef die gevels 10 jaar, en ze gaan er volgens mij echt goor uitzien. Dat uitgesproken reliëf is goed gevonden en interessant, maar het zal heel lelijk en vooral snel vervuilen. En stuk sneller dan de spiegelgladde wandpanelen van M.
Maar over banaliteit gesproken: wie heeft Jaspers (alweer) de opdracht gegeven voor zijn vleesgworden onnozelheid en insiratieloosheid, in de Vlaams Administratief Centrum? Was er daar trouwens destijds geen wedstrijd voor uitgeschreven? Ik herinner me nog goed de tentoonstelling in Tweebronnen daarover. Plots blijft er van die (vaak goeie) ontwerpen niks over, en nu krijgen we weer de Jaspers-idiotie op ons bord.