‘In de Stroom’ met Panta Rei

Dit jaar viert de Leuvense harmonie Panta Rei haar vijftienjarig bestaan en zoiets mag uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan. De harmonie, gekneed en gevormd door Kris Stroobants, is in die vijftien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in het Leuvense. Sinds januari 2010 heeft de jonge dirigent Hendrik Stinders de muzikale leiding in handen. Hij heeft het vaste voornemen Panta Rei verder uit te bouwen en met zijn vijftig jeugdige muzikanten nieuwe muzikale horizonten te verkennen.

Panta Rei, een gedachte van de Griekse filosoof Heraclitus van Efeze, betekent Alles stroomt – Alles is in beweging. Toen enkele muzikanten erover nadachten hoe ze die beweging in de muziek zouden kunnen steken, lag een samenwerking met Danscompagnie Lune, de gerenommeerde dansgroep van Jennifer Regidor, voor de hand. Die samenwerking resulteerde in ‘In de Stroom’, een totaalproject dat op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober (telkens om 20.30 uur) in de Leuvense Schouwburg te zien is. In de Stroom verwijst naar hoe Panta Rei vijftien jaar geleden ontstond en verder evolueerde. Panta Rei begon ooit als een samenvloeiing van bronnen en beekjes en verbreedde tot een krachtige stroom, op weg naar de zee. Betoverende meanders tussen groene beddingen, vervaarlijke watervallen, obstakels allerhande, rustig kabbelend water door een idyllisch landschap kenmerken de loop van deze stroom, maar ook de geschiedenis van de harmonie. Om dit grillige geheel in te dijken en te stroomlijnen, werd regisseur Jan Reynaerts onder de arm genomen. Anderhalf uur lang zal het publiek worden meegevoerd op een kolkende stroom van muziek, dans en woord. Met dirigent Hendrik Stinders aan het roer belooft het zeker een boeiende expeditietocht te zullen worden.

Als jeugdig orkest vindt Panta Rei het belangrijk om samen te werken met mensen die nog aan het begin van hun carrière staan. Zo werd Hans Vercauteren gevraagd om een hedendaags werk te schrijven voor In de Stroom. Zijn ‘5 Rhythm Sketches’ zullen tijdens de uitvoeringen voor het eerst voorgesteld worden aan het publiek. Maar Panta Rei houdt ook van veelzijdigheid en heeft een groot respect voor de klassiekers. Dit respect zal dan ook te horen zijn in de uitvoering van de ‘Moldau’ van Smetana en ‘Nessun Dorma’ van Giacomo Puccini. Voor de luisteraars die liever wat meer pit hebben, zijn ‘Algemiz’ van Ferrer Ferrán en ‘The Saga of Haakon the Good’ van Philip Sparke aanraders. Of droom je liever weg en zie je een bezoekje aan de Catskills, Shelter Islands en New York wel zitten, dan zul je zeker kunnen genieten van ‘East Coast Pictures’ van Nigel Hess.

In de Stroom van harmonie Panta Rei op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober 2010 in de Schouwburg van Leuven. Tickets: 12 euro (volwassenen) / 10 euro (min 18 jaar, studenten, abonnementen 30CC). Voorverkoop: AnneNeys@gmail.com of 0477/290862. Online: www.30cc.be of ticketlijn 30CC: 016/ 300 900.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.