Prijzen borstvoedingsvriendelijke werkgever en kinderopvang uitgereikt

Veel jonge mama’s starten vol enthousiasme met het geven van borstvoeding. Een groot aantal geniet ten volle van de hechte band die ze op die manier met hun kindje kunnen opbouwen. Maar velen zitten met een vraag: wat als het zwangerschapsverlof erop zit? Overschakelen naar flesvoeding of bestaat er een mogelijkheid om te kunnen blijven borstvoeding geven?

In België kun je gebruik maken van borstvoedingspauzes, waarbij de werkgever je tijd geeft om melk af te kolven. Voor deze onderbrekingen kun je een toelage aanvragen bij je ziekenfonds. Sommige werkgevers doen echter een extraatje. Om deze werkgevers in de bloemetjes te zetten, reikt de Bakermat elk jaar een prijs uit aan een werkgever die door één of meerdere van zijn werknemers genomineerd werd voor het voeren van een Borstvoedingsvriendelijk personeelsbeleid. Dit jaar ging de prijs naar het Woon- en Zorgcentrum Sint-Bernardus te Bertem. Maar ook dichterbij was er een werkgever laureaat, met name de KULeuven.

En als je als mama afkolft, moet de melk natuurlijk ook op een correcte wijze aan je kindje gegeven worden. Daarom organiseert de Bakermat een tweede prijs, namelijk die voor Borstvoedingsvriendelijke kinderopvang. Dit jaar was de Leuvense Villa KUL genomineerd. Maar de prijs ging naar de Gentse onthaalmoeder Bieke Purnelle de prijs voor haar inzet. Deze onthaalouder doet voor het geven van afgekolfde moedermelk veel extra inspanningen, die ze niet als tijdrovend beschouwt: flesjesweigeraars voeden met een bekertje, vele kleine flesjes i.p.v. enkele grote, flesje altijd op de kleinste stand,…

Sommige moeders ondervinden heel wat moeilijkheden als ze terug aan het werk gaan: moeten kolven in het bezemhok of in het toilet, opmerkingen van collega’s enz. Anderzijds geven deze genomineerden hoop: er zijn werkgevers die openstaan voor borstvoeding en kinderdagverblijven die actief willen meewerken aan de keuze van de ouders voor borstvoeding.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.