Wauw-ervaring in de Sint-Michielskerk met The Upside Dome

Nog tot het einde van de maand loopt in de Leuvense Sint-Michielskerk het kunstproject ‘The Upside Dome’. Kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh simuleert er op fascinerende wijze de nooit voltooide koepel van deze barokke parel.

Wie de Sint-Michielskerk in Leuven bezoekt, ziet het misschien niet meteen: de kerk heeft geen koepel. Geïnspireerd door deze schijnbare banaliteit bouwen Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh een installatie die tijdelijk en markant de ontbrekende koepel doet ontstaan. Geen lijnen op papier en evenmin een megalomane constructie in steen, wel een bijzondere artistieke en ingenieuze ingreep in de ruimte die architectuur voor de bezoeker haast tastbaar maakt.

Geheel in lijn van de eeuwenoude theorie van de kettinglijnen bouwen zij een maquette op werkelijke schaal, maar met een twist. Koepels zijn gebruikelijk erg monumentaal en hoog om de grootsheid van God te illustreren. De koepel die Gijs Van Vaerenbergh maakt, keert heel dat idee om. De constructie hangt letterlijk ondersteboven en zoekt contact met de mensen beneden: The Upside Dome.

Het fascinerende lijnenspel van opgehangen kettingen kan van op de grond net niet aangeraakt worden en vestigt net daardoor de aandacht van de bezoeker extra op de ruimte.

“We vinden het heel interessant om in te grijpen in de publieke ruimte,” zeggen beide kunstenaars daarover. “In het verleden hebben we nog tijdelijke installaties gemaakt waarbij we stil stonden bij wat er precies gebeurt in die ruimte. Een kerk was vroeger een verlengstuk daarvan: heel het dorp of heel de stad verzamelde daar. Vandaag is dat niet meer zo. We denken dat hedendaagse kunst in de kerkgebouwen daar terug verandering in kan brengen. ‘The Upside Dome’ is voor ons dus ook een middel om na te denken over wat kerkarchitectuur vandaag nog kan betekenen.”

Pieterjan Gijs (1983) en Arnout Van Vaerenbergh (1983) studeerden beide architectuur en werken samen onder de naam ‘Gijs Van Vaerenbergh’ in een multidisciplinaire praktijk met een sterke focus op publieke ruimte.

Wie de installatie nog niet zag, rept zich beter voor het einde van de maand naar de Sint-Michielskerk voor een fantastische ervaring. Voor het entreegeld moet je het niet laten, de toegang is immers gratis.

Praktisch

  • Nog tot 31 oktober, The Upside Dome, in de Sint-Michielskerk, Naamsestraat, Leuven
  • Op 30 oktober om 20.00 uur: finissage
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.