Europese dag voor Orgaandonatie

Vandaag, 23 oktober 2010 is de Europese dag voor Orgaandonatie. Uit cijfers blijkt dat de meeste mensen zich niet registreren als orgaandonor. Meestal omdat ze ervan uitgaan dat je automatisch orgaandonor bent na overlijden. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Als verwanten protesteren tegen orgaandonatie, mag het ziekenhuis geen organen verwijderen en transplanteren bij anderen. Daarom is registratie als donor zo belangrijk. Om zeker te zijn dat je in aanmerking komt als orgaandonor, kan je op het gemeentehuis een formulier invullen waarmee je expliciet toestemming geeft voor de donatie van organen na overlijden. In dat geval kan de familie zich niet meer verzetten.

De Leuvense vzw Re-born to be alive is een vereniging die zich inzet voor jonge mensen die longgetransplanteerd zijn. In de eerste plaats willen ze orgaandonatie bekend maken en bespreekbaar maken via de donormobiel en aanwezigheid op events. Ze brengen ook jonge mensen samen die een longtransplantatie hebben ondergaan en moedigen hen aan om samen te sporten ter bevordering van de luchtwegen en de nieuwe longen. Katia della Faille en Raf Van Brussel zijn meter en peter van deze vereniging.

Informatie over orgaandonatie en orgaantransplantatie en nog veel meer vind je op www.reborntobealive.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.