Beste Multatuli, … #5: David Van Reybrouck

In het kader van het Multatuli-jaar 2010 houdt David Van Reybrouck op vrijdag 29 oktober om 20.00u de vijfde Multatulilezing in museum M. In deze lezing-in-briefvorm vraagt hij advies aan Multatuli over hedendaagse problematiek rondom interculturalisme en (post-)kolonialisme, toegespitst op Congo en de ‘viering’ van de Congolese onafhankelijkheid. Daarna gaat hij in gesprek met Tjeerd Bijman (Metropolis, VPRO).

De Vlaamse auteur David Van Reybrouck is zopas bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2010. Hij ontvangt de onderscheiding, waaraan 20.000 euro is verbonden, voor zijn boek Congo, een geschiedenis (De Bezige Bij).

De jury omschrijft het boek als “briljant, adembenemend en meeslepend”. Volgens de jury maakte Van Reybrouck grote indruk met de breedte van het onderwerp, dat hij beschrijft in “een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, dat archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.” En: “Het vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de Congolezen; mensen die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is verrassend hoopvol.”
Van Reybrouck maakt met het boek ook nog kans op de AKO Literatuurprijs, waarvan de winnaar wordt bekendgemaakt op 8 november.

M is dan ook bijzonder verheugd met de aanwezigheid van de auteur. De link met de Mayombe expo is ook een niet te missen kans voor de bezoeker.

Praktisch
Vrijdag 29 oktober 2010 – 20:00
Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Gratis, reserveren aanbevolen, info@deburen.eu, +32 (0)2 212 19 30
Er zijn slechts 120 plaatsen beschikbaar!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.