Inhuldiging oorlogsmonument op begraafplaats Wilsele

Op zaterdag 30 oktober 2010 huldigde schepen Myriam Fannes een oorlogsmonument in op de oude begraafplaats van Wilsele St-Martinus aan de kerk. Op deze kleine begraafplaats die niet meer gebruikt wordt om te begraven, zijn nog een aantal bijzondere graven terug te vinden.

Zo liggen er zowel een groot aantal burgerslachtoffers als geallieerde, Britse soldaten. Allen kwamen ze om op 12 mei 1944 bij bombardementen en luchtgevechten. Het was een ware ramp voor een klein dorp als Wilsele en de oudere inwoners zijn deze gruwelijke oorlogsfeiten nog lang niet vergeten.

Om er echter voor te zorgen dat dergelijke drama’s niet vergeten worden eens de oudere generatie het ons niet meer kan vertellen, ontstond de vraag tot het plaatsen van een herdenkingsmonument. Eerder bekostigde de stad reeds de vernieuwing van de grafmonumenten van de burgerslachtoffers. Schepen Fannes beloofde, als schepen van o.a. begraafplaatsen om hier gevolg aan te geven en liet haar diensten een monument ontwerpen.

Het is een sober gedenkteken geworden, bestaande uit een plaat van Cortenstaal, een halve meter breed en een tweetal meter hoog, met daarop, in plexiglas, een plaat met een tekst die bondig verslag uitbrengt van de feiten die aan de basis lagen van de gruwel van 12 mei 1944.

Zo vlak voor Allerheiligen, wanneer de mensen even blijven stilstaan bij het vergankelijke, leek het een mooi moment te zijn voor de inhuldiging van dit monument. Hopelijk zal het de feiten, die zich meer dan 65 jaar geleden hebben afgespeeld in Wilsele, in onze herinnering houden en worden de burgerlijke en militaire slachtoffers, die het leven lieten, nooit vergeten.

Aangezien het monument zowel de burgerlijke als militaire slachtoffers wil herdenken, staat het netjes in het midden, tussen de burgergraven en de militaire (Commonwealth War Graves) opgesteld.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.