Belle de Louvain, een Schone van Leuven?!

In het kader van de ‘Week van de Smaak‘, werkte SIWE vzw i.s.m. Dominique Vanpée een tentoonstelling uit rond de ‘Belle de Louvain‘, een in de vergeethoek geraakte pruimensoort. Op 11 november werd deze tentoonstelling feestelijk geopend in het Van Opemhuis (Minderbroedersstraat 48). De tentoonstelling belicht naast deze en andere pruimenvariëteiten ook het leven van professor Van Mons, de bezieler van deze pruimensoort. Speciaal voor deze gelegenheid creëerden de Gebroeders Bleus van de
stoomstroopfabriek van Borgloon (winnaar monumentenstrijd 2007) een stroop van de ‘Belle de Louvain': Lo(v)onse Pruimenstroop.

Louis Tobback, burgemeester van Leuven en Eric Awouters, burgemeester van Borgloon hadden de eer als eersten te proeven van de nieuwe stroop. Door het gaslek in Rotselaar stonden de leveranciers van de stroop echter in de file en waren de potjes stroop nog niet in Leuven geraakt. Gelukkig had de organisatie een testpotje achter de hand en konden de burgemeesters toch proeven van de zoete lekkernij. Tobback drukte zijn teleurstelling uit dat hij door het gaslek zijn schoonmoeder niet het beloofde potje stroop voor op de pannenkoeken kon cadeau geven. Gelukkig arriveerden de stroopleveranciers net op de valreep om alle aanwezigen van een potje stroop te voorzien.

Na de speeches waarin verschillende keren gelachen werd met de Leuvense naam van de Belle de Louvain (paterskloten), werden de aanwezigen getrakteerd op heerlijke hapjes van restaurant Botaniq (ragout van hert met Lo(v)onse stroop) en konden ze proeven van een nieuw streekbier: Broeder Jacob.

De tentoonstelling kan nog tot zondag 21 november bezocht worden in het anatomisch theater (Minderbroedersstraat 50). Bovendien kan je de smaak van de ‘Belle de Louvain’ tijdens de Week van de Smaak gaan ontdekken in acht Leuvense restaurants. Meer info op de site van SIWE.

Opening tentoonstelling Belle de Louvain

Opening tentoonstelling Belle de Louvain

Opening tentoonstelling Belle de Louvain

Opening tentoonstelling Belle de Louvain

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.