Samourai

Gisteren (zaterdag 20 november) zijn we na een hele tijd nog eens gaan eten in de Samourai. We waren met een groep van tien personen en het leek een leuk idee om allemaal samen rond die grote bakplaat te zitten. Oorspronkelijk had ik gereserveerd voor acht personen, maar de dag zelf hadden twee personen extra zich bij onze groep aangesloten. ‘s Middags belde ik dus om de reservatie aan te passen. De persoon die ik aan de lijn kreeg, sprak geen Nederlands. In mijn beste Engels (dat best wel ok is) vroeg ik om de reservatie aan te passen en ik werd verzekerd dat alles in orde was.

Toen we ‘s avonds om half zeven in het restaurant belandden, bleek de aanpassing van mijn reservatie echter niet doorgegeven te zijn, wat voor discussie onder het personeel zorgde. Uiteindelijk vonden we allemaal een plaatsje rond de bakplaat, maar echt welkom voelden we ons door dit misverstand niet.

We bestelden met z’n tienen vier verschillende menu’s: de menu Tokyo van 27 euro, de menu Kyoto van 35 euro, de menu Sapporo van 33,50 euro en de menu Osaka van 39 euro. En daar liep er het één en ander in het honderd. De gerechten werden niet in de volgorde van de menukaart geserveerd, wat voor heel wat verwarring binnen onze groep zorgde. Sommige gerechten werden tweemaal gereserveerd en mijn vriendin die de menu Tokyo besteld had, wachtte tevergeefs op haar kip. Gelukkig werd haar man met een dubbele portie kangoeroe bedeeld en schoof hij zijn kip naar haar door. Ikzelf en een andere vriendin kregen onze hoofdschotel (geflambeerde ossenhaas) pas lang na de andere personen van onze groep rond een uur of tien (!) geserveerd. En toen moesten we ons dessert nog krijgen.

Van een vlotte opeenvolging van de gangen was geen sprake en er werd niet op alle bakplaten tegelijkertijd gekookt, waardoor je gerechten soms aan een andere bakplaat werden klaargemaakt. Dit haalde het hele element van show cooking natuurlijk onderuit. De gerechten werden erg slordig geserveerd met saus die soms over de rand van het bord droop. Ook de salade die we als tussengerecht kregen was heel slordig, met grote stukken van het hart van de krop sla erin en daarover een kwak saus. Ik heb de sla bijna volledig laten liggen.

Bovendien waren de getalenteerde chefkoks van de vroegere bespreking vervangen door minder getalenteerde die duidelijk niet goed konden mikken. Er belandde veel meer ei op de grond dan in de monden van de gasten. Een geslaagde avond rond de bakplaat hangt nauw samen met de kwaliteit van de koks en naar mijn aanvoelen, was die er sinds mijn laatste bezoek sterk op achteruit gegaan.

We begingen ook de vergissing om de huiswijn te bestellen. Zowel de rode als de witte waren erg slecht. De witte wijn was bijna sherry, op het randje van het drinkbare. Men had ons bij het brengen van de menukaarten geen wijnkaart aangeboden. Vandaar dat we gewoon de huiswijn namen. Eén gouden tip: niet doen! Vraag altijd naar de wijnkaart als het personeel die zelf vergeet aan te bieden.

De bediening was ook niet bijzonder vriendelijk (met uitzondering van het zwarte meisje dat alleen maar Frans kon) en allemaal anderstalig. Toen ik vroeg of het mogelijk was om één koppel wat sneller hun koffie en dessert te brengen, omdat ze op tijd wilden vertrekken wegens nog een lange rit voor de boeg, kreeg ik een boze blik. Geheel onterecht, want we zaten per slot van rekening al van half zeven in het restaurant en het ganse etentje had al langer geduurd dan verwacht.

De gerechten waren wel lekker, maar door de chaotische manier van presenteren en het door mekaar halen van de volgorde was de ervaring toch wat tegengevallen. Ik denk alleszins niet dat mijn vrienden en ik snel opnieuw in restaurant Samourai zullen gaan eten.

Praktisch:
Muntstraat 9, 3000 Leuven
info@samourai.be
016/22 62 88
http://www.samourai.be

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Samourai”

An Phung Quân Nguyen
(on oktober 31st, 2013 at 15:12)

Ik en mijn vrienden hebben kei lekker gegeten. We waren aangenaam VERRAST!!! De presentatie oogt zeer mooi!!! Vriendelijke bedieners.
In kort: SUPER!!!!