Leuvense strooidienst strooit al 400 ton zout

De stad Leuven heeft vijf grote en twee kleine zoutstrooiers om wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Vanaf de eerste week van november tot de laatste week van maart is er een wachtdienst: acht personen voor de wegen en vier personen voor de fietspaden. In de loods van de reinigingsdienst ligt steeds een voorraad van 200 ton wegenzout.

De sneeuw- en ijzelbestrijding wordt in Leuven gecoördineerd door de reinigingsdienst. Leuven is opgedeeld in vier sectoren voor de sneeuw en ijzelbestrijding van de wegen: Leuven centrum, Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele/Wijgmaal. Voor de sneeuw- en ijzelbestrijding van de fietspaden zijn er twee sectoren: Leuven centrum/Heverlee en Kessel-Lo/Wilsele/Wijgmaal.

De strooidienst heeft een abonnement bij Meteo Services Heverlee. In de periode dat de wachtdienst verzekerd is, krijgt de dienst dagelijks een gedetailleerd weersvoorspelling voor de volgende 24 uren en een beknopte voorspelling voor de volgende zeven dagen. Op basis van die voorspellingen wordt beslist of er gestrooid wordt.

Dit jaar werd al ruim 400 ton zout gestrooid. Dit is veel in vergelijking met het verleden. Het gemiddelde zoutverbruik ligt tussen 300 en 350 ton per winterperiode. Na de strenge winter van vorig jaar stuurde de strooidienst zijn aanpak bij om sneeuw en ijzel beter te bestrijden.

Er zijn 3 prioriteiten, zowel voor wegen als fietspaden.

Wegen

  • fase 1: buslijnen
  • fase 2: gevaarlijke hellingen
  • fase 3: veel gebruikte kleinere wegen en ontsluitingswegen van wijken

Fietspaden

  • fase 1: grote veel gebruikte fietspaden (assen)
  • fase 2: kleinere veel gebruikte fietspaden (verbindingen)
  • fase 3: afgelegen fietspaden (meestal losliggende)

In fase 1 en 2 wordt gestrooid op wegen en fietspaden telkens de dienst uitrijdt. Fase 3 treedt pas in werking wanneer de wegen en fietspaden van fase 1 en 2 open zijn.

De stad strooit enkel op gemeentelijke wegen en fietspaden, niet op (fietspaden langs) gewestwegen. Het Vlaams gewest is verantwoordelijk voor alle steenwegen en de ring rond Leuven. Hou er ook rekening mee dat niet elke wijk en/of klein straatje aan bod komt. Korte, vlakke straten en wijken die kort aansluiten op wegen van fase 1, 2 of 3 krijgen geen behandeling.

Sneeuw- en ijzelbestrijding kost veel geld en is schadelijk voor het milieu. Het zout tast het wegdek aan en brengt schade toe aan bomen. De stad Leuven tracht verantwoord te strooien en het evenwicht te bewaren tussen veiligheid en milieu.

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Leuvense strooidienst strooit al 400 ton zout”

Sneeuwruimen en fietspaden « Leven in Leuven
(on januari 11th, 2011 at 12:50)

[…] stadsdiensten van Leuven benaderen dit ideaal vrij dicht. Alvast een welverdiend applaus voor hun harde werk. Een kleine vergelijking tussen Leuven en buurgemeenten Rotselaar en Herent: Wijgmaal – Vaartdijk […]

 
Wim Vander Weyden
(on januari 20th, 2013 at 17:30)

Het is goed dat de strooidiensten al de inzet doen om de wegen vrij te maken, maar wat ik onbegrijpbaar vind is dat er in een verkaveling (doodlopende straat) wordt gestrooid. Mag er dan geen kinderplezier meer zijn? Mogen de kinderen geen plezier meer maken? In een verkaveling kunnen de kinderen nog op straat ravotten en wat stellen we vast, de strooidienst komt langs om alle plezier weg te nemen. Of moeten we weer vaststellen dat als er 1 persoon (iemand van die werkt aan de reinigingsdienst en geen kinderen heeft) weer de nodige invloed heeft om al dat plezier weg te nemen.
Verspil geen zout in een verkaveling waar nog vrij kan gespeeld worden, maar gebruik dit op de belangrijke wegen waar veel verkeer is zodat alle mensen op een veilige manier zich kunnen verplaatsen.

 
Sliepers Marie-lou
(on januari 5th, 2017 at 20:29)

Beste strooidiensten,
De mensen van de egenhovenweg in Heverlee zouden het zeer op prijs stellen dat onze straat niet keer op keer vergeten wordt met zout te strooien. Vanmorgen was het wegdek zoals op zovele plaatsen spiegelglad. Het is niet alleen de grote wegen die gevaarlijk zijn maar onze straat is al een mini autostrade geworden omdat dit een verbindingsstraat is tussen de tervuursesteenweg en de celestijnenlaan Het zou dus een veiliger en minder gevaarlijk gevoel geven moest de straat als niet meer op een ijsbaan lijkt. Iedereen van jullie diensten doen ongetwijfeld hun uiterste best daar twijfelen wij niet aan maar kan onze straat aub ook ijsvrij gemaakt worden.
In afwachting van uw bereidwillige medewerking dank ik u in naam van alle mensen in onze straat.
Marie-lou