Artefact festival in STUK

Van 15 tot 24 februari loopt een nieuwe editie van het Artefactfestival voor kunst en media in STUK Leuven. De tentoonstelling The Emergence of Things brengt een 20-tal kunstenaars samen uit binnen- en buitenland die de componenten of ‘elementaire deeltjes’ van media en technologie en de achterliggende productieprocessen onderzoeken. Als anatomische chirurgen of archeologen ontleden ze onze dagelijkse instrumenten en beelddragers. Sommige kunstenaars benaderen het thema vanuit de sociale of politieke implicaties van bepaalde ‘tools’ en de daarmee verweven machtsstructuren. Anderen hanteren een meer structurele en conceptuele taal of werkmethode. Met Herman Asselberghs, Joëlle Tuerlinckx, Robert Morris, YoHa, Alexander Gutke e.a.

Naast de tentoonstelling staan er ook enkele performances (Julien Maire, Patricia Portela, Kirs Verdonck e.a.) en concerten (Gold Panda, Biosphere, Amiina e.a.) op het programma. Het volledige programma kan je ontdekken op www.artefact-festival.be .

Enkele highlights uit de ARTEFACT EXPO:

Coal Fired Computers / YOHA (GRAHAM HARWOOD & MATSUKO YOKOKOJI) (UK/JP)
Een computer wordt draaiende gehouden door een authentieke stoomgenerator, aangedreven door steenkool. Hoewel steenkool nog steeds verantwoordelijk is voor 40% van onze energie, is
de steenkoolontginning meer en meer verplaatst naar landen als China, India & Vietnam. De politieke conflicten en de ernstige gezondheidsproblemen die hiermee gepaard gaan, worden in Coal Fired
computers onder de aandacht gebracht. De ‘zwarte long’ lijkt verdwenen, maar is eigenlijk gewoon verplaatst.

Dear Steve / HERMAN ASSELBERGHS (BE)
In Dear Steve zien we hoe een Apple laptop wordt ontleed tot in zijn meest minuscule onderdeeltjes, die samen op een tafel worden gepresenteerd. Hier ligt zowat de hele wereld samen op een hoopje. De
video stelt o.a. vragen bij het productieproces, de oorsprong van grondstoffen en de levensduur van deze hedendaagse apparaten. De titel verwijst naar een videobrief die te horen is, gericht aan Apple
topman Steve Jobs.

Box with the Sound of Its Own Making / ROBERT MORRIS (US)
Deze legendarische sculptuur uit 1961 van de invloedrijke kunstenaar Robert Morris bestaat uit een kistje op een sokkel waaruit een 3 uur durende geluidsopname van het eigen productieproces weerklinkt. De eerste persoon aan wie Morris het werk ooit toonde was John Cage. Cage bleef drie uur lang zitten en luisterde het hele werk uit.

Tantalum Memorial Reconstruction / GRAHAM HARWOOD, RICHARD WRIGHT & MATSUKO YOKOKOJI (UK/JP)
Tantalum Memorial bestaat uit een antiek telefoonschakelbord. De verschillende schakelaars op dit bord worden aangestuurd door Telephone Trottoire, een telefoonnetwerk van Congolezen in Londen. Ieder nieuwsbericht dat in die Congolese gemeenschap wordt verstuurd, zet de schakelaars in beweging. Het werk is een gedenkteken voor de honderdduizenden slachtoffers van de coltanoorlogen in Congo. Coltan is een erts dat o.m. tantalum bevat dat vandaag meer waard is dan goud.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.