Derde editie Stadsklassen Leuven

Tussen 24 januari en 4 februari 2011 zakken 17 klassen (uit de derde graad basisonderwijs) of 361 leerlingen en hun leerkrachten naar Leuven af voor de derde editie van Stadsklassen. Via verschillende workshops, een stadsspel, een banket en een fakkeltocht ontdekken en ervaren ze Leuven ten tijde van de middeleeuwen. Met deze actieve erfgoedtweedaagse bieden het Stadsarchief, M en de erfgoedcel een cultureel alternatief op de bos-, zee-, of sneeuwklassen.

Tijdens Stadsklassen beleven de leerlingen de stad op een interactieve manier aan de hand van het bewaarde erfgoed: ze leren historische bronnen lezen in het stadsarchief en ontdekken al doende de stad, haar geschiedenis en organisatiestructuur. Daarnaast dienen ze ook een moord op te lossen. Aan het begin van de tweedaagse krijgen de leerlingen een filmpje te zien waarin uiteindelijk de jonkvrouw wordt vermoord. Wie is de dader? Bij elke workshop wordt een tip vrijgegeven en aan het einde van Stadsklassen krijgen ze in deel 2 van het filmpje, de enige echte waarheid te zien.

Concept
Stadsklassen Leuven legt de nadruk op een interactieve stadsbeleving aan de hand van het bewaarde erfgoed. Leerlingen kunnen op die manier niet alleen genieten van het indrukwekkende cultuurpatrimonium, maar krijgen bovendien ook inzicht in de evolutie van de stad.

Al vanaf de eerste editie in 2006 werd bewust gekozen voor het thema ‘middeleeuwse stad’. Stadsklassen Leuven wil op een speelse manier aantonen hoe een stad als Leuven bepaald werd door deze periode. Daarbij wordt meegegeven hoe dit erfgoed vandaag nog steeds een plaats heeft in de samenleving en hoe belangrijk dit ook morgen zal zijn. Tijdens de Stadsklassen- tweedaagse nemen de leerlingen deel aan zes verschillende workshops en een middeleeuws banket met fakkeltocht. Ze overnachten samen in jeugdherberg de Blauwput.

Nieuw bronnenboekje en leerkrachtenbundel
Ook na Stadsklassen kan er in klasverband nog verder gewerkt worden rond de thema’s van de workshops. Hiervoor is er een gloednieuw bronnenboekje uitgegeven met heel mooie illustraties van striptekenaar Conz. De leerkrachten krijgen ter aanvulling nog een bijkomende informatiebundel mee.

Stadsklassenblog
Elke dag van Stadsklassen worden foto’s en berichten gepost op de Stadskassenblog. In de eerste plaats richt deze blog zich naar de deelnemers, hun ouders, familie en schoolgenoten. Maar via www.stadsklassenleuven.be kan elke websitebezoeker Stadsklassen een beetje meebeleven!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.